GODIŠNJI IZVJEŠTAJ O ŽIVOTU I RADU ZA 2020. godinu

Foto_Samostan_Nasice

Na misi zahvalnici, kao što je dobar običaj, dajemo godišnji izvještaj o životu i radu u našemu samostanu i župi sv. Antuna Padovanskog

Kao što znamo iz iskustva na kraju godine rade se bilance i zbrajaju se rezultati, predstavlja se ostvareno, govori se o dobicima i gubicima. Naglasio bih da se najvažnija naša bilanca događa na razini našega odnosa s Bogom, i kad iznosim sve ove podatke, molim da oni upućuju na taj istinski odnos s Bogom koji mi želimo živjeti u bratstvu i ljudima svjedočiti i naviještati.

 

U našemu samostanu žive šestorica braće. Od toga četvorica su svećenici, fra Zvonimir Lutrović, fra Josip Vukoja, fra Marijan Vidović i fra Petar Cvekan, jedan časni brat, fra Mario Moher, i jedan đakon fra Darko Grmača, koji je ovdje na đakonskom pastoralnom praktikumu. Fra Oktavijan Nekić bio je s nama do zime, odlukom Definitorija od 22. prosinca namješten je u franjevačkom samostanu u Varaždinu, gdje borave starija i bolesna braća. Bratstvu službeno pripada i fra Tonio Vučemilović, župnik u Đurđenovcu.

 

U samostanu i crkvi nam pomažu i vjernici laici, u kuhinji, uređenju crkve i samostana, župnom uredu, župnim katehezama i Župnom caritasu.

 

Na planu opće Crkve papa Franjo objavio je na svetkovinu sv. Franje u Asizu novu encikliku Svi ste vi braća o bratstvu i socijalnom prijateljstvu. Na svetkovinu Bezgrešnoga začeća papa Franjo proglasio je Godinu sv. Josipa za opću Crkvu. Crkva je trajnom molitvom, ljubavlju i blizinom pratila ljude u kušnji zarazne bolesti u čitavome svijetu.

 

U Crkvi u Hrvata ove godine bilo je mnogo zajedničkih djela u molitvi i pomoći za stradale i potrebne. U prvom dijelu godine je u potresu oštećena zagrebačka katedrala i franjevačka crkva i samostan na Kaptolu u Zagrebu, a u najnovijem potresu u Petrinji, Sisku, Glini i okolici stradali suljudi i velika je materijalna šteta. Izvanredne su bile kušnje koje su pokazale da je među nama i mnogo izvanrednih ljudi.

 

U Požeškoj biskupiji ova je godina bila Godina Božje riječi, a plod u našoj župi je da je u službu čitača primljeno dvanaestero vjernika laika. Na blagdan sv. Lovre otvorena je i blagoslovljena nova zgrada Caritasa Požeške biskupije u Cirakijevoj ulici u Požegi.

 

Ova će godina biti zapamćena i po novim pozivima Crkve za pomoć siromašnima i potrebnima te na djelovanje po savjesti u životu u društvu kao i na odgovornost za istinitost u medijima gdje je sve više lažnih vijesti.

 

Na planu naše franjevačke Provincije ove godine bio je redoviti Provincijski kapitul od 15. do 19. lipnja u Rovinju na kojem je izabran novi provincijalni ministar fra Milan Krišto, vikar fra Dragutin Bedeničić i novi Definitorij Provincije, a nakon toga na Kapitulskom  kongresu u Samoboru od 13. do 17. srpnja učinjen je i novi razmještaj braće u Provinciji. Bile su promjene i u ovom bratstvu, otišli su na nove službe fra Zoran Bibić, fra Stjepan Hrkač, fra Franjo Tomašević i fra Ivica Janjić, a došla su nova braća fra Zvonimir Lutrović, fra Josip Vukoja, fra Darko Grmača i fra Petar Cvekan.

 

U našem samostanu i župi sv. Antuna Padovanskog u Našicama od većih događaja bila su slavlja devetnica Gospi Lurdskoj, trodnevnica sv. Antunu Padovanskom, trodnevnica Velikoj Gospi i devetnica Bezgrešnoj, kao i slavlja prve Svete pričesti i Svete potvrde.

 

Braća koja su na službi u ovoj župi opslužuju župnu crkvu te filijale Brezik, Seonu, Zoljan, D. Motičinu, Ceremošnjak, M. Londžicu, Granice, G. Motičinu te bolnicu.

 

U našoj crkvi svete mise su radnim danom u 7 i 18,30 sati. Nedjeljom su svete mise u našoj crkvi u 7,9,11, 18.30 sati, kao i na filijalama te u bolnici. Mise su posjećene, nedjeljom je broj posjetitelja kad je sve redovito oko 1000 ljudi, radnim danom oko 100. Ispovijedamo, svaki dan dežuran je jedan svećenik, nedjeljom ispovijedamo na svim misama a pred Uskrs i Božić smo cijeli dan na raspolaganju za ispovijed, dolaze i vjernici iz susjednih župa.

 

U našemu samostanu imamo kateheze za prvopričesnike, krizmanike, katekumene, župnu zajednicu obitelji, klubčitatelja duhovne literature, zaručničke tečajeve, molitvenu zajednicu, čitači imaju mjesečne sastanke i čitaju svaki dan na misama po rasporedu. sekciju sv. Bernarda, Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Katoličko društvo prosvjetnih djelatnika, susret ministranata i biblijski sat. Naša braća su tu vrlo aktivna. Tu je i vrlo aktivna i vrijedna zajednica braćekonfratara. U našemu samostanu djeluje također i bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda i bratstvo Franjevačke mladeži. Mi im dajemo prostor, duhovnu asistenciju, potporu i pomoć. Aktivan je i Župni caritas u brizi za siromašne i potrebne. Zahvaljujem vam ovom prilikom na darovima i pomoći kojom cijele godine pratite djelovanje našega Župnoga caritasa koji je naše djelo pomoći potrebnima.

 

Ove godine 13. rujna bili su i izbori za Župno ekonomsko vijeće koje broji pet članova.  Izabrani su Rudica Čeme, Marijan Resler, Julijo Pepelko, Darko Cerovski i Miroslav Umiljanović. Oni pomažu savjetom i na druge načine naše upravljanje ekonomskim dobrima.

 

Župno pastoralno vijeće koje broji 12 članova pomaže djelovanje župe i njezina poslanja svojim primjerom i aktivnim vjerničkim životom te savjetom.

 

Braća se i dodatno obrazuju. Fra Marijan Vidović priprema doktorsku disertaciju na KBF-u u Zagrebu iz crkvene povijesti s temom: Hrvatski Katolički pokret na prostoru našičke župe od 1918. do 1941.

 

Braća nastupaju u medijima, na Radiju Našice fra Marijan Vidović ima emisiju Za stol s Kristom i Ave Maria, tu mu pomaže i đakon fra Darko, koji je aktivan na društvenim mrežama naše župe zajedno s vjernicima laicima.

 

Braća vode duhovne vježbe i duhovne obnove, primaju na razgovore, duhovno prate vjernike. Pomažemo župnicima našega dekanata kao i braći franjevcima u okolici.

 

U pjevačkom zboru crkve sv. Antuna aktivni su vjernici laici. Osobito su aktivni u nedjelje i za blagdane. Orguljaš je Marijan Slakić. Još je tu zbor Snaga Duha koji vodi Ema Knežević i dječji zbor koji vodi Kristina Gorera. Svira još i mlada Paula Bijuklić, a i još neki mlađi se uključuju, imamo nadarenih svirača i pjevača u župi.

 

Od radova je ove godine bilo popravaka i obnova u crkvi i samostanu te redovitih servisa. Promijenjeni su prozori na prvom katu samostana, zatim bio je popravak krova samostana, postavljanje pločnika ispred crkve i više drugih popravaka zbog oštećenja nakon oluje. Naš samostan je star i potrebno je mnogo toga popravljati i obnavljati. U tu svrhu potrebno je ishoditi dozvole jer naš je samostan i kulturno dobro te se svaki zahvat treba izvoditi s dozvolama Ministarstva kulture i nadležnih državnih i gradskih tijela. Tu pomaže zaista mnogo naš Grad, a i Županija.

 

Organiziramo nekoliko hodočašća tijekom godine, no ove godine to nije bilo moguće.

 

Zahvaljujemo braći na svemu što velikom požrtvovnošću nastoje činiti u svom služenju u ovome samostanu i crkvi.

 

Nova su vremena, što osjećamo, mnogo toga se mijenja. Crkva sa svojom dugovječnošću i duhovnim poslanjem ostaje trajan oslonac, po njezinu se služenju povezujemo s Bogom i duhovno izgrađujemo. Naša sigurnost je Bog, onaj koji je s Bogom ne treba se bojati.

 

Meni je velika radost kad vidim kako lijep broj ljudi, među njima djece i mladih, dolazi u našu crkvu, traži Boga i uči iskreno i redovito moliti te se trudi ozbiljno živjeti svoju vjeru. Mi ćemo se truditi da vam i u ovoj godini pružamo zdravu duhovnu hranu kao odgovor na stanje u kojem živimo.

 

Hvala svima koji iz ljubavi prema Bogu i iz vjere pomažetenaš samostan i ovu našu crkvu i činite dobro.

 

Statistika za 2020. godinu u brojkama

 

1. Pričesti ……………………….80 000 (2019. godine 145 000)

2. Krštenja………………..98 (2019. godine 116)

3. Prvih pričesti…………….113 (2019. godine 142)

4. Krizmanika………………118 (2019. godine 116)

5. Vjenčanja ……………………..40 parova (2019. godine 57)

6. Broj polaznika Zaručničkoga tečaja…191 par (2019. godine 191)

6. Pohoda bolesnicima ……….250 (2019. godine 494)

7. Sprovoda…………………129 (2019. godine 141)

   – od toga primilo sakramente umirućih………60 (2019. godine 83)

9. Ekskurzije – pastoralno djelovanje izvan župe……74(2019. godine 132)

10. Ukupno obitelji u našoj župi…….3666 (2019. godine3708)

11. Ukupno vjernika u našoj župi………………….10235 (2019. godine 10451)

 

Zaključio bih da se vjernici rado okupljaju u našoj crkvi sv. Antuna Padovanskog i našemu samostanu gdje smo im mi na raspolaganju te da smo živa zajednica koja slavi Boga i gradi zajedništvo među sobom i aktivna  je za dobro Crkve u Biskupiji, Domovini i svijetu.

 

Najzahtjevnije služenje je svakodnevno služenje. Stoga ponajviše zahvaljujem braći za svakodnevno služenje kao i svima onima koji im pomažu kroz molitvu i dobra djela. Zahvaljujem svima za gradnju zajedništva i izbjegavanjesvega što narušava zajedništvo te svima koji su pomažući duhovno i materijalno našu crkvu i samostan svjesni da time pomažu Božje djelo među nama.  

 

Zahvaljujemo Bogu na plodovima u 2020. godini. Molimo ga da nam bude milostiv s obzirom na naše grijehe i propuste. Preporučamo mu se u novoj 2021. godini za blagoslov.