Objave od: fra Darko

SVETKOVINA PRESVETOGA TROJSTVA – 30. svibnja 2021.

1. Danas je svetkovina Presvetoga Trojstva. Sveta misa je u bolničkoj kapeli u 16,30 sati.

2. Proštenje je u Čačincima gdje je sveta misa u 11 sati.

3. Dan je državnosti u našoj Domovini. Polaganje vijenaca za Dan državnosti je ispred spomenika Uskrsla Hrvatska u 17,45 sati, a večernja sveta misa je za Domovinu.

4. U ponedjeljak je blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije. Svete mise su u 7 i 18,30 sati. Završetak je svibanjskih pobožnosti, u 18 sati molimo krunicu i pjevamo Lauretanske litanije.

5. U utorak je pobožnost na čast sv. Antunu Padovanskom u 18,15 sati. Subotom nakon večernje svete mise je euharistijsko klanjanje.

6. U četvrtak slavimo zapovijedani blagdan – Tijelovo. Neradni je dan u našoj Domovini. Svete mise su po nedjeljnom rasporedu, u 7,9,11 i 18,30 sati. Nakon večernje svete mise je Tijelovska procesija oko crkve i samostana. Djevojčice koje žele sudjelovati u procesiji i nositi latice cvijeća neka dođu obučene u bijelo u 17.45 sati u vjeronaučnu dvoranu.

7. U subotu, lipnja, u 11 sati u Mariji Bistrici je prezbitersko ređenje našega đakona fra Darka Grmače. Organiziramo hodočašće autobusom na Mariju Bistricu na ređenje. Polazak je u subotu 5. lipnja u pet sati ispred hotela. Cijena je 100 kuna. Prijave u župnom uredu.

8. Zahvaljujemo svima koji nam pomažete u obnovi naše crkve i samostana. Preporučamo se i nadalje vašoj dobroti. Poslužite se vjerskim tiskom.

9. U Godini smo sv. Josipa. Na završetku svete mise molimo molitvu pape Franje sv. Josipu uz poklik “O Josipe, svet, o Josipe, svet.”

 

 

Molitva pape Franje sv. Josipu

Zdravo, Otkupiteljev čuvaru,
i zaručniče Djevice Marije.

Tebi je Bog povjerio svoga Sina;

u tebe je Marija stavila svoje pouzdanje;

s tobom je Krist postao čovjekom.

O, Blaženi Josipe, pokaži se ocem i nama,

i vodi nas na putu života.

Daj nam postići milost, milosrđe i hrabrost,

te nas brani od svakoga zla. Amen.

SLAVLJE SVETE POTVRDE U NAŠOJ ŽUPI

U našoj župi sv. Antuna Padovanskoga u Našicama imali smo uoči svetkovine Duhova u subotu 22. svibnja u 10 sati ovogodišnje slavlje svete Potvrde. Djelitelji su bili preč. Ivica Žuljević, moderator Biskupskoga ordinarijata iz Požege i preč. Antun Ćorković, župnik i rektor Svetište Gospe od Suza u Pleternici, delegati našega Biskupa. Predvoditelj je bio preč. Ivica Žuljević.

Svetu Potvrdu primilo  je osamdeset i šestero mladića i djevojaka iz naše župe. Slavlje je bilo u dvorištu samostana, između samostana i Pastoralnoga centra, na otvorenom. Prijetili su jutarnji oblaci i kišica, ali uzdajući se u Gospodina i zagovor našega zaštitnika svetoga Antuna nismo se bojali, nego vjerovali i bilo je dobro. Pjevao je Zbor mladih župe Snaga Duha, a orguljašica je bila Ema Knežević.

Krizma

Na slavlju su bili i svećenici Našičkoga dekanata predvođeni dekanom preč. Antom Ivićem, župnikom iz Feričanaca.

Na početku su delegate pozdravili i uručili im cvijeće predstavnici krizmanika Ivan Papučić, Gabrijela Sarajlić i Luna Žajlik. Izrekli su mu riječi pozdrava i dobrodošlice. “Ovaj je prostor ispred Franjevačkoga samostana danas prije podne dvorana Posljednje večere u kojoj će se dogoditi isto čudo koje se dogodilo one prve Pedesetnice: silazak Duha Svetoga koji je od slabih, plašljivih i krhkih ljudi  učinio neustrašive svjedoke Isusova uskrsnuća. Željeli bismo i mi, današnji učenici jedinoga Učitelja Isusa, snagom Duha Svetoga biti odgovorni i svjesni kršćani u ovom gradu i našoj sredini u kojoj živimo”, poručili su mladi krizmanici predvoditeljima.

Krizma4

Preč. Ivica Žuljević je srdačno uzvratio na pozdrave i mladima uručio krunice i sve pozdravio u ime našega biskupa mons. Antuna Škvorčevića.

U homiliji je preč Ivica Žuljević ohrabrio mlade za život vjere koji danas preuzimaju odgovorno sami i za to primaju snagu Duha Svetoga i njegove darove. “Dar Duha Svetoga, koga ćete primiti, duhovni je biljeg kojim ćete se savršenije Kristu suobličiti i potpunije postati članovi njegove Crkve. Njegovo otajstveno tijelo, a to je Crkva, Božji narod, od njega prima različite milosti koje isti Duh Sveti dijeli pojedincima na izgradnju tijela u jedinstvu i ljubavi”, rekao je preč. Žuljević.

Krizma3

Nakon homilije mladi krizmanici i njihovi kumovi osobno su ispovjedili vjeru koju su na krštenju s Crkvom za njih ispovjedili njihovi roditelji i kumovi.

Potom je Biskupov delegat preč. Žuljević molio da Gospodin pošalje na mlade krizmanike duha  mudrosti i razuma, duha savjeta i jakosti, duha znanja i pobožnosti i ispuni ih duhom svoga straha.

Misna čitanja čitali su roditelji krizmanika Valentika Vukomanović i Milan Papučić, a molitvu vjernika Samir Haj Barakat. Psalam je pjevala Paula Bijuklić, framašica.

Mladi su vrlo dostojanstveno prilazili na podjelu sakramenta krizme. Pod samim dijeljenjem sakramenta krizme bila je šutnja i čulo se izgovaranje imena krizmanika, a nakon pomazanja zbor je pjevao duhovsku pjesmu.

Na kraju misnoga slavlja zahvalili smo djeliteljima što su  poput prvih apostola danas došli k nama i podijelili sakrament svete Potvrde našim mladim župljanima. Preporučili smo u molitve naše potvrđenike i čitavu našu župu zaželjevši djeliteljima da ih Duh Sveti trajno nadahnjuje i vodi u njihovim brojnim i odgovornim službama. Poručili smo im da će ih u njihovu životu pratiti molitva vjernika i franjevaca iz Našica dodavši da svojim služenjem i molitvom svi želimo pomagati da u našemu gradu, Biskupiji i domovini Hrvatskoj bude što više ljudi koji će Božju ljubav svjedočiti.

Na kraju je predvoditelj slavlja preč Ivica Žuljević sve blagoslovio svečanim blagoslovom i izrazio radost što je danas bio u našoj župi. Poručio je mladim krizmanicima i svima da se ne stide pred svijetom ispovijedati vjeru u Krista raspetoga, vjerno ga ljubiti i provoditi u život njegove zapovijedi.

NEDJELJA PEDESETNICE – DUHOVI 23. svibnja 2021.

1. Danas je Nedjelja Pedesetnice ili Duhovi. Sveta misa je u bolničkoj kapeli u 16,30 sati.

2. Na nedjelju Pedesetnice ili Duhove završetak je Vazmenog ciklusa liturgijske godine. Proštenje je u Gornjoj Motičini i Feričancima gdje su svete mise u 11 sati.

3. U ponedjeljak slavimo Blaženu Djevicu Mariju – Majku Crkve. Svete mise su u župnoj crkvi u 7, 9 i 18,30 sati, a u Seoni u 10 sati.

4. U ponedjeljak započinje Ljetni kvatreni tjedan u kojem smo pozvani na intenzivniju molitvu, djela pokore i ljubavi. Ljetni kvatreni tjedanzavršava u subotu liturgijom kvatri i molitvom za posvećenje ljudskoga rada.

5. U Marijinu smo mjesecu svibnju. Svakog dana u 18 sati su svibanjske pobožnosti s molitvom krunice i pjevanjem Lauretanskih litanija. Tijekom mjeseca svibnja na inicijativu pape Franje i poticaj našega Biskupa uključujemo se u zajedničku molitvu krunice u čitavoj Crkvi pod geslom “Crkva se svesrdno moljaše Bogu” (Dj 12,5) s nakanom za oslobođenje od pandemije.

6. U utorak je pobožnost na čast sv. Antunu Padovanskom u 17,45 sati. Subotom nakon večernje svete mise je euharistijsko klanjanje.

7. Sljedeće nedjelje, 30. svibnja, svetkovina je Presvetoga Trojstva. Proštenje je u Čačincima gdje je sveta misa u 11 sati.

8. U subotu, lipnja, u 11 sati u Mariji Bistrici je prezbitersko ređenje našega đakona fra Darka Grmače. Organiziramo hodočašće autobusom na Mariju Bistricu na ređenje. Polazak je u subotu 5. lipnja u pet sati ispred hotela. Cijena je 100 kuna. Prijave u župnom uredu.

9. Zahvaljujemo svima koji nam pomažete u obnovi naše crkve i samostana. Preporučamo se i nadalje vašoj dobroti. Poslužite se vjerskim tiskom.

10. U Godini smo sv. Josipa. Na završetku svete mise molimo molitvu pape Franje sv. Josipu uz poklik “O Josipe, svet, o Josipe, svet.”

 

 

Molitva pape Franje sv. Josipu

Zdravo, Otkupiteljev čuvaru,
i zaručniče Djevice Marije.

Tebi je Bog povjerio svoga Sina;

u tebe je Marija stavila svoje pouzdanje;

s tobom je Krist postao čovjekom.

O, Blaženi Josipe, pokaži se ocem i nama,

i vodi nas na putu života.

Daj nam postići milost, milosrđe i hrabrost,

te nas brani od svakoga zla. Amen.

SEDMA VAZMENA NEDJELJA – 16. svibnja 2021.

1. Danas je Sedma vazmena nedjelja. Sveta misa je u bolničkoj kapeli u 16,30 sati.

2. U Marijinu smo mjesecu svibnju. Svakog dana u 18 sati su svibanjske pobožnosti s molitvom krunice i pjevanjem Lauretanskih litanija. Tijekom mjeseca svibnja na inicijativu pape Franje i poticaj našega Biskupa uključujemo se u zajedničku molitvu krunice u čitavoj Crkvi pod geslom “Crkva se svesrdno moljaše Bogu” (Dj 12,5) s nakanom za oslobođenje od pandemije.

3. U utorak je pobožnost na čast sv. Antunu Padovanskom u 17,45 sati. Subotom nakon večernje svete mise je euharistijsko klanjanje.

4. Ispovijed krizmanika i kumova je u petak u 9 sati i u 16 sati. Generalna proba je u petak u 19 sati.

5. U subotu je u našoj župi slavlje svete Potvrde u 10 sati u dvorištu samostana. Imamoo 87 krizmanika. Djelitelji su preč. Ivica Žuljević i preč. Antun Ćorković. Krizmanike, njihove roditelje i kumove preporučamo u molitve.

6. Kateheze za krizmanike su po rasporedu na oglasnoj ploči.

7. U subotu, 5. lipnja, u 11 sati u Mariji Bistrici je prezbitersko ređenje našega đakona fra Darka Grmače. Organiziramo hodočašće autobusom na Mariju Bistricu na ređenje. Polazak je u subotu 5. lipnja u pet sati ispred hotela. Cijena je 100 kuna. Prijave u župnom uredu.

8. Zajednica Prilika za Susret poziva sve neoženjene mladiće i djevojke koji žele sklopiti kršćanski brak na susret i upoznavanje u svetište Gospe Lurdske u Prkovcima u subotu 22. svibnja u 10 sati.

9. Zahvaljujemo svima koji nam pomažete u obnovi naše crkve i samostana. Preporučamo se i nadalje vašoj dobroti. Poslužite se vjerskim tiskom.

10. U Godini smo sv. Josipa. Na završetku svete mise molimo molitvu pape Franje sv. Josipu uz poklik “O Josipe, svet, o Josipe, svet.”

 

 

Molitva pape Franje sv. Josipu

Zdravo, Otkupiteljev čuvaru,
i zaručniče Djevice Marije.

Tebi je Bog povjerio svoga Sina;

u tebe je Marija stavila svoje pouzdanje;

s tobom je Krist postao čovjekom.

O, Blaženi Josipe, pokaži se ocem i nama,

i vodi nas na putu života.

Daj nam postići milost, milosrđe i hrabrost,

te nas brani od svakoga zla. Amen.

ŠESTA VAZMENA NEDJELJA – 9. svibnja 2021.

1. Danas je Šesta vazmena nedjelja. Sveta misa je u bolničkoj kapeli u 16,30 sati.

2. Danas u 16,30 je skupština OFS-a u Pastoralnom centru Emaus.

3. U Marijinu smo mjesecu svibnju. Svakog dana u 18 sati su svibanjske pobožnosti s molitvom krunice i pjevanjem Lauretanskih litanija. Tijekom mjeseca svibnja na inicijativu pape Franje i poticaj našega Biskupa uključujemo se u zajedničku molitvu krunice u čitavoj Crkvi pod geslom “Crkva se svesrdno moljaše Bogu” (Dj 12,5) s nakanom za oslobođenje od pandemije.

4. U ponedjeljak je blagdan Gospe Trsatske, zaštitnice Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Svete mise su u 7 i 18,30 sati.

5. U utorak je pobožnost na čast sv. Antunu Padovanskom u 17,45 sati. Subotom nakon večernje svete mise je euharistijsko klanjanje.

6. U četvrtak je Uzašašće Gospodinovo. Svete mise su u župnoj crkvi u 7, 9 i 18.30 sati. U kapeli Uzašašća Gospodinova sveta misa je u 11 sati.

7. U subotu, 15. svibnja, je sveta misa u Crnoj Kladi gdje slavimo sv. Izidora. Početak je u 16 sati. U Crnoj Kladi je sv. Izidoru posvećena lijepo uređena kapela u prirodi. Sv. Izidor bio je težak, obavljao je poslove u polju, a poznat je po tome što je sjedinjivao molitvu i rad. Odazovimo se na ovu svetu misu i utecimo se Svečevu zagovoru u ljepoti prirode Crne Klade.

8. Kateheze za krizmanike su po rasporedu na oglasnoj ploči.

9. Zahvaljujemo svima koji nam pomažete u obnovi naše crkve i samostana. Preporučamo se i nadalje vašoj dobroti. Poslužite se vjerskim tiskom.

10. U Godini smo sv. Josipa. Na završetku svete mise molimo molitvu pape Franje sv. Josipu uz poklik “O Josipe, svet, o Josipe, svet.”

PROMICANJE DUHOVNIH ZVANJA U NAŠOJ ŽUPI

U našoj župi je na Petu vazmenu nedjelju 2. svibnja svete mise u 9 i 11 sati predvodio fra Tomislav Faletar, provincijski promicatelj za duhovna zvanja. On je na službi u samostanu u Jastrebarskom.

Fra Tomislav je na početku pozvao vjernike da mole za duhovna zvanja, za mlade da budu hrabri odazvati se i za one koji su se odazvali da ustraju u Božjem pozivu.

Na početku propovijedi fra Tomislav se predstavio. Rekao je da dolazi iz vjerničke obitelji s desetero djece iz Iloka. Od malena je sa svojom obitelji išao u crkvu.

poziv

Već je deset godina svećenik i kaže da je spreman učiti jer što je stariji to vidi da još mnogo toga treba učiti. Gospodin nas odgaja za sebe malo-pomalo, a najviše životom u zajednici, i  s nama je strpljiv.

Opisao je tijek franjevačke formacije koja traje više godina do ređenja, a i nakon ređenja.

Fra Tomislav je posvjedočio kao je on rastao u zvanju. Sve što je čuo na svetoj misi i tijekom formacije, s oduševljenjem je primao i veselio se što se zavjetima i ređenjima posvećuje Bogu. Tu želju da bude s Bogom i da služi Bogu prepoznaje u vjeri mu je dao Bog. Kad je imao mladu misu, uključio se cijelo njegov mjesto Ilok i svi su se radovali i slavili Boga.

Naglasio je da su svećeničko ređenje i sakramenti djelovanje Božje za dobro čovjeka i za dobro zajednice.

Napomenuo je da Bog izabire ljude od ljudi, ne neke koji su pali s neba, nego konkretne ljude sa svim prednostima i nedostacima koja imaju kao ljudi. “Mi svećenici i redovnici, posvećene osobe možemo vidjeti koliko je Bog vjeran nama”, rekao je fra Tomislav.

Iz ove župe ima i novaka i bogoslova i kaže da je od njih čuo svjedočanstvo da su sretni je osjećaju da župna  zajednica moli za njih i za njihov poziv i kasnije kad odu u samostan i na bogosloviju.

Iskustvo je da kad molimo Bog mijenja i nas, i nas Bog upotrijebi za dobro te osobe, ali i nama da je u našem srcu nema osude, straha, mržnje, nego sloboda i mir.

Naveo je primjer proroka Jone  koji je bježao od Boga i na  kraj svijeta i nije nalazio mir, a kad je prihvatio Božju volju zadobio je mir i nije morao bježati.

Bog želi nas sve posvetiti, zaključio je fra Tomislav i poručio da molimo da iz ove župe bude što više duhovnih zvanja  i svetih ljudi.

1 2 3 4