Kategorija: Molitvena zajednica

Zaššto je tako tešško moliti?

Zašto je tako teško moliti? Zašto je to tako stalna bitka saviti svoja koljena pred Bogom i početi tražiti Njegovo lice. Zašto postoji tako neprestani duhovni otpor, stvarne sile koje dolaze protiv vas kada donesete odluku da ćete moliti? Bez ovih borbi u umu teško je razumjeti kako moliti bez prestanka kao što kaže sv. Pavao u svojoj poslanici Kološanima. Ne vjerujem da bi Duh Sveti nadahnuo apostola Pavla da napiše ove retke da Bog nije namijenio da oni postanu stvarnost u životu svakog vjernika.

Više ...

Obiteljska molitva

Razgovarajući sa svojim vjeroučenicima primijetila sam da im je iskustvo bilo kakve zajedničke obiteljske molitve velika nepoznanica. Nažalost, čak ni obiteljska molitva prije objeda, pa bilo to samo nedjeljom, nema više svoje značenje u našim katoličkim obiteljima. Usuđujem se tvrditi da je to jedan od najvažnijih razloga zašto su nam mladi danas u mnogim životnim situacijama dezorjentirani i ne nalaze put do jasnih odgovora na svoja pitanja.

Više ...

Zajednička molitva

Čitate li Stari zavjet naići ćete na mnoge primjere zajedničke molitve, pogotovo one kada moli cijeli židovski narod: u bitkama, u žalovanju, u radosti… Vjerojatno najljepše primjere takvih molitava nalazimo u Psaltiru. U Novom zavjetu vidimo da Isus moli s učenicima, poučava ih molitvi, potiče ih na molitvu. Obećaje: “Nadalje, kažem vam, ako dvojica od vas na zemlji jednodušno zaištu što mu drago, dat će im Otac moj, koji je na nebesima. Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima” (Mt 18,19-20). Držeći se toga obećanja apostoli zajedno sa ženama i Marijom “bijahu jednodušno postojani u molitvi” (Dj 1,14) iščekujući Duha Svetoga, a kasnije “bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama” (Dj 2,42). Jednodušnost i zajedništvo jedni su od glavnih obilježja prve Crkve te su stoga stalni uzor svim generacijama kršćana do danas. Vrhunac je toga euharistija, kao najizvrsnija zajednička molitva i izvor svakoj kršćanskoj molitvi.

Više ...

O molitvi

Okolnosti vremena u kojem živimo ne ostavljaju puno prostora za tišinu, sabranost i molitvu. Zato se za taj prostor u našoj životnoj svakodnevici moramo izboriti. Za to je prije svega potrebna ljubav, a onda i volja. Ako nekoga ljubim, ne mogu s ljubljenom osobom biti u šutnji; ako nešto želim, onda ću nešto u vezi toga poduzeti. Tako je s mnogim stvarima u našim životima. Dakle, ja se na poseban način želim u svom danu susresti s Ocem nebeskim. Kako?

Više ...