Kategorija: Vijesti

NAŠ ŽUPLJANIN SLAVKO ŽAGAR PRIMIO BISKUPIJSKU MEDALJU S POVELJOM ZAHVALNOSTI

Požeški biskup mons. Antun Škvorčević uručio je za vrijeme zahvalnoga euharistijskog slavlja u ponedjeljak 27. rujna 2021. godine u katedrali u Požegi na 24. obljetnicu uspostave Požeške biskupije našem župljaninu Slavku Žagaru Biskupijsku medalju s Poveljom zahvalnosti.

DSC03742

Slavko Žagar je liječnik u mirovini, dugogodišnji suradnik u župi sv. Antuna Padovanskog u Našicama, koji kroz više desetljeća znatno doprinosi životu župne zajednice.

Rođen je 21. siječnja 1943. godine u Našicama od oca Vlade Žagara i majke Helene r. Šišan. U župi sv. Antuna Padovanskoga u Našicama kršten je 24. siječnja 1943. godine, tu je primio prvu Pričest 1951. godine i svetu Potvrdu 1955. godine. Osnovnu školu završio je u Našicama 1957. godine, a srednju također u Našicama 1961. godine. Studij medicine završio je 1967. godine u Zagrebu. Oženio se 20. travnja 1967. godine s Gabrijelom rođ. Varšava u Dubravi kod Gradeca. S njom ima troje djece, Branku, Krešimira i Zrinku, a ima i devetero živih unuka. Zaposlio se u Domu zdravlja u Našicama 1967. godine, a od 1970. godine u našičkoj novoizgrađenoj bolnici, gdje radi kao pulmolog sve do umirovljenja 2004. godine. Bio je prepoznatljiv kao savjestan i cijenjen liječnik.

DSC03735Uz profesionalan rad kao liječnik bio je značajno aktivan u župi, pouzdan i vjeran suradnik svim župnicima koji su se izmjenjivali u toj službi. Prijatelj je i samostana te je proglašen od Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda konfratrom 2002. godine.

Godine 1987. bio je uz suradnju braće franjevaca jedan od inicijatora Zaručničkog tečaja u župi, a od 1991. godine aktivan i kao predavač, promičući kršćanska načela.

 

Pokrenuo je s Ivanom Sporinskim i tadašnjim franjevcima 1994. godine Našički križni put u korizmi koji se održava svake godine uz veliki odaziv vjernika iz župe i okolice i koji je znao doseći i do dvije tisuće vjernika. Na tome križnom putu redovito i osobno sudjeluje kao organizator, ali i kao vjernik i molitelj.

Angažirao se sa svojim sinom Krešimirom, koji je bio gradonačelnik, u pomaganju prilikom uspostave nove Požeške biskupije 1997. godine skupljanjem pomoći za slavlje uspostave, a kasnije i u projektima gradnje i obnove vjerskih objekata i dobara Požeške biskupije.

Suradnik je i prijatelj ljudi u župi te pomoćnik u brojnim projektima župe, nikada ne ističući sebe. Odlikuje se predanošću, samozatajom i nadasve diskrecijom.

Utemeljitelj je i prvi predsjednik Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva Podružnica Našice koje je osnovano 1996. godine te njegov sadašnji aktivan član. Bio je prije toga aktivan i pouzdan član u njegovu osnivanju od 1991. godine u Zagrebu na nacionalnoj razini.

Zajedno sa župnikom animira i redovito sudjeluje na Biskupijskom hodočašću zdravstvenih djelatnika u Voćinu od prvoga susreta, pa sve do posljednjega ove godine. Bio je i član Komisije za pastoral zdravstvenih djelatnika pri Vijeću za obitelj HBK-a.

Premda nije član župnoga Caritasa, često sudjeluje u dobrotvornim akcijama i pomaže novčano, namirnicama i kontaktima.

Dugogodišnji je član Župnoga pastoralnog vijeća, točan i marljiv u zadacima, odmjeren u savjetima te žuran u izvršenju zadaća.

Osobito je zaslužan za gradnju bolničke kapele u Našicama i redovito slavlje svete mise u bolničkoj kapeli. U bolničkoj kapeli kao sakristan pripremao je za misu, animirao liječnike, medicinske djelatnike i bolesnike da dolaze na slavlje svete mise. I danas povremeno, koliko mu to zdravlje i godine dopuštaju, u bolničkoj kapeli ministrira.

DSC03735

Osim toga bio je osnivač i prvi predsjednik sekcije “Sv. Bernarda” pri Planinarskom društvu Krndija u Našicama čije su mnogobrojne aktivnosti obilježene vjerničkim sadržajima i kršćanskim vrijednostima zahvaljujući i njegovu nemalom doprinosu.

 

Sa svojom suprugom prisutan je u Crkvi i svjedok dugogodišnje bračne ljubavi, a kao otac svjedok je očinskoga srca i vjerničkoga odgoja djece.

 

Njegova zauzetost na društvenom i vjerničkom planu i promicanju kršćanskih vrijednosti u svakodnevnom životu bila je prepoznata i šire te je 2013. godine primio nagradu Grada Našice za životno djelo.

 

 

NOVIH 12 ČLANOVA ŽUPNOGA PASTORALNOG VIJEĆA

U nedjelju, 12. rujna 2021. godine, vjernici naše župe su nakon svetih misa birali nove članove Župnoga pastoralnoga vijeća.

Rezultate izbora poslali smo u Biskupiju na potvrdu 12. rujna 2021. godine.

Biskup je 14. rujna 2021. godine potvrdio na pet godina 12 članova Župnoga pastoralnoga vijeća koji su dobili najviše glasova: Mirjana Solomun, Marija Umiljanović, Danijela Buljan, Tomislav Katavić, Josip Anđelić, Mirjana Bošnjaković, Matko Čeme, Nikolina Pavlović, Milan Papučić, Gordana Cvijetović, Slavko Vukomanović i Slavko Žagar.

Zahvaljujemo svima koji su glasovali, čestitamo izabranima i želimo im Božji blagoslov u služenju.

U nedjelju, 26. rujna, na svetoj misi u 9 sati predstavit ćemo župnoj zajednici nove članove Župnoga pastoralnoga vijeća te će oni položiti prisegu.

 

 

 

 

NAŠ ŽUPLJANIN STJEPAN ODLAZI U MISIJE

Foto 1_Nas vjernik StjepanU nedjelju, 29. kolovoza 2021. godine, u našoj župi bila je humanitarna akcija za sirotište sv. Ante u Tanzaniji, koju je organizirao naš župljanin Stjepan Đanić. Stjepan je student pete godine Ekonomskoga fakulteta u Osijeku, a kako nije čest slučaj da netko iz naše župe ide u misije, odlučili smo razgovarati sa Stjepanom i saznati kamo on to ide, te kako i zašto je jedan mladić odlučio biti drugačiji od većine svoje generacije i otići volontirati u Tanzaniju.

Stjepane, odlaziš u Tanzaniju kao vjernik (misionar) laik. Što te ponukalo na to? Koliko dugo već razmišljaš o tome?
O volontiranju u Africi razmišljam već gotovo godinu dana, a cijeli taj proces aktivno traje posljednjih šest-sedam mjeseci tijekom kojih sam se pripremao za ovo volontiranje. Za odlazak na ovo misijsko volontiranje me, prije svega, potaknula želja koja se rodila u meni da napravim nešto dobro za druge, da napravim nešto novo u životu i izađem iz svoje zone komfora. Tijekom svoga fakultetskog obrazovanja imao sam želju negdje otputovati, ali to se na kraju nije uspjelo ostvariti. Sad sam pri kraju fakultetskog obrazovanja i mislim da je ovo dobra prilika za spojiti želju za putovanjem i potrebu, odnosno želju za napraviti nešto dobro za druge, a ujedno i promijeniti vlastitu perspektivu i pogled na život, pogled na druge, društvo, te upoznati novu kulturu i nove načine života, odnošenje drugih kultura prema životu, prema drugima i općenito prema svijetu.

Koliko dugo ćeš biti u Tanzaniji? Ide li s tobom još netko iz Hrvatske?
Moje volontiranje u Tanzaniji trajat će nešto malo više od dva mjeseca. Krećem 20. rujna 2021. godine zrakoplovom iz Zagreba. Udruga Kolajna ljubavi, preko koje odlazim nudi volontiranje i za kraći period, ali ukoliko volonter odlazi na period kraći od 2 mjeseca onda mora sam sebi platiti smještaj koji nije u sklopu sirotišta i nema pravo boravka cijeli dan u sirotištu, dok osoba koja odlazi na 2 mjeseca i dulje ima pravo boravka u sirotištu, biti s djecom cijeli dan i volontirati u vrtiću. Na ovo volontiranje odlazim sam, ali u sirotištu su trenutno dvije volonterke s kojima ću boraviti neko vrijeme jer nam se termini preklapaju. One su otišle prije mene, ali ćemo dva-tri tjedna biti zajedno, a možda se kasnije netko priključi ili dođe u međuvremenu dok ja budem još budem tamo.

Koje su tvoje dužnosti kao volontera? Kojim jezikom ćeš se služiti?
Za vrijeme boravka u sirotištu bit ću zadužen za učenje i za pomoć u obrazovanju djece koja se nalaze u sirotištu. Također bit ću zadužen za brigu i skrb o djeci, o njihovoj prehrani, higijeni, pranje odjeće, igra i zabava, odlazak u crkvu onih koji su katoličke vjeroispovijesti, volontiranje u vrtiću koje se nalazi u sklopu sirotišta. Jezik koji se koristi je svahili, ali se koristi i engleski. Engleski jezik je službeni jezik u srednjoškolskom obrazovanju, dok je svahili obavezan jezik u osnovnoškolskom obrazovanju. Govorim engleski, pa smatram da mi to neće biti problem, a i sva djeca u sirotištu pričaju i koriste engleski jezik.

Kako si došao do toga da ideš baš u mjesto Songei?
Udruga preko koje idem, Kolajna ljubavi, vodi sirotište sv. Ante u Songei u Tanzaniji, a osnovala ju je Ivana Parlov (r. Marasović). Udruga vodi to sirotište, a godišnje šalje oko 20 volontera koji odlaze na misijsko volontiranje. U sirotištu trenutno boravi oko 60 djece koja su uzrasta od vrtićke dobi do 18, 19 godina, tj do srednjoškolske dobi. Za udrugu sam čuo preko televizijske emisije, a i pročitao sam u novinama da je jedan mladić, isto iz Hrvatske, odlučio otići na misijsko volontiranje. Udruga mi se učinila pouzdanom, sigurnom i organiziranom i zbog svega toga su me zainteresirali da baš preko njih otputujem u Afriku. Također, udruga aktivno i blisko surađuje s hrvatskim svećenicima misionarima koji djeluju u Tanzaniji. S obzirom na to da je ovo ipak velik put, želio sam umanjiti svaki rizik i „ići na sigurno“ ukoliko se odlazak u Afriku može tako nazvati.

Što je potrebno da bi postao misijski volonter u sirotištu sv. Ante?
Osobe koje se odluče otići na volontiranje u sirotište sv. Ante u Tanzaniji trebaju proći predavanja u trajanju od nekih tri i pol mjeseca koja se trenutačno odvijaju online, a održavaju se jednom tjedno. Zatim je potrebno proći psihološko testiranje kako bi se zadovoljili određeni uvjeti i dokazalo se da je osoba psihički stabilna i da može izdržati ovakav jedan put. Potrebno je odraditi 80 volonterskih sati u udrugama koje se bave djecom ili čiji je primarni cilj odgoj i obrazovanje djece, te briga o djeci. Potrebno je pribaviti i neke potvrde kao npr. zdravstvenu potvrdu, te održati jednu humanitarnu akciju u kojoj će se promovirati misijsko volontiranje i sirotište, ali isto tako i prikupiti određena sredstva za djecu koja borave u sirotištu. Humanitarna akcija se bazira na prodaji raznih stvari iz Afrike, tj iz Tanzanije i temeljena je dobrovoljnim prilozima.

Što bi preporučio i savjetovao onima koji možda i sami razmišljaju o misijskom volontiranju?
Ukoliko je netko zainteresiran i želi ostvariti ovako nešto, svakako preporučam da se odvaži na to, premda trenutačno nemam još to volontersko iskustvo i ne znam kako će mi biti, ali svakako smatram da će ovo biti novo životno iskustvo i vjerujem da ovakve stvari mijenjaju život na bolje i donose pravo osobno, psihičko i duhovno iskustvo koje pomaže osobama oko nas, odnosno osobama u potrebi, ali pomaže i u pozitivnom osobnom razvoju. Ukoliko nekog zanima ovakvo iskustvo, preporučam da se prvo iskuša u volontiranju u Hrvatskoj, da vidi odgovara li mu to, pa ako se pronalazi u volontiranju da se odvaži i prijavi na misijsko volontiranje preko ove udruge ili raznih drugih udruga koje također imaju svoja sirotišta ili surađuju s velikim brojem hrvatskih misionara diljem cijele Afrike i Južne Amerike.

 

Foto 2a_Nas vjernik Stjepan

U nedjelju si imao humanitarnu akciju, Možeš li nam reći malo više o tome za one koji nisu bili tu ili nisu čuli o čemu se točno radi?
Humanitarna akcija se provela ove nedjelje u župi sv. Antuna Padovanskog u Našicama, a novac se prikupljao za potrebe sirotišta. Prikupljen novac će se iskoristiti za renoviranje sanitarnih čvorova, kao i za izgradnju prostora za spremnik od vode, dogradnju sustava za vodu i za opskrbu vodom, također dio novca će se iskoristiti za nove baterije za solarni sustav kako bi djeca imala struju za vrijeme redukcija koje su često tamo. Ukoliko nešto od tog novca ostane, bit će preusmjeren na projekt kumstva kojim udruga skrbi o preko 2000 djece u Tanzaniji koji su u potrebi i kojima se plaća školarina. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovoj humanitarnoj akciji jer ja ovo ne smatram svojim osobnim projektom, nego projektom svih onih koji su sudjelovali i podržali ovu akciju, a onda su također i oni aktivno sudjelovali u cijelom ovom projektu. Također zahvaljujem našim franjevcima iz župe koji su omogućili i koji su aktivno pomogli u pripremi ove akcije, a naročito župniku i gvardijanu fra Petru Cvekanu.

Dragi Stjepane, hvala na razgovoru. Neka te na tvom putu prati Božji blagoslov, a kad se vratiš, nadamo se čuti tvoje iskustvo!

Kristina Gorera

IZBORI ZA ŽUPNO PASTORALNO VIJEĆE

U rujnu ove godine istječe petogodišnji mandat članovima Župnoga pastoralnoga vijeća. Prema odluci Biskupa, izbori za nove članove bit će u nedjelju 12. rujna.

 

Kod nas je 12 članova Župnoga pastoralnog vijeća.

 

Lista s dvostruko većim brojem članova je na oglasnoj ploči i na internetskoj stranici naše župe i iz te liste ćemo glasati.

Potičemo vas da izađete na izbore i birate braću i sestre koje smatrate najprikladnijima.

Kod biranja trebamo pripaziti da budu zastupljeni vijećnici svih staleža te osobito da biramo predstavnike župnih filijala.

 

Župno pastoralno vijeće
Župno pastoralno vijeće savjetodavno je tijelo župnika koje u skladu s krsnim poslanjem svih vjernika i sviješću suodgovornosti planira, promiče i usklađuje pastoralnu djelatnost u župi na području naviještanja Božje riječi (kerigma), bogoslužja (leiturgia) i dobrotvornosti (diakonia).

Vijećnici trebaju biti spremni promišljati o pastoralnim pitanjima u crkvenom duhu. Predlaže ih župnik, izabire župna zajednica, a potvrđuje dijecezanski biskup. Svoju službu vrše besplatno.

Uvjeti za kandidata:
– svaki vjernik (muškarac ili žena) stariji od 18 godina, koji je primio sve sakramente kršćanske inicijacije
– praktičan kršćanin
– razborit
– sposoban surađivati s drugima
– spreman založiti se za dobro tvoje župe

 

Tročlana izborna komisija
1. Ivan Sporinski
2. Danijela Buljan
3. Silvija Vuković

Zadaci izborne komisije:
– pripremiti dovoljan broj listića s imenima kandidata
– pripraviti određeni broj olovki
– označiti mjesta na kojima će se ostavljati ispunjeni glasački listići
– nakon toga obraditi i utvrditi tko je od kandidata dobio najveći broj glasova

 

U našoj župi bira se 12 članova
Izabrani su oni kandidati koji su dobili relativnu većinu glasova, njih 12. Izbor potvrđuje dijecezanski biskup na pet godina.

Na misama u nedjelju 29. kolovoza obznanjuje se vjernicima lista kandidata i predstavi tročlana izborna komisija, u nedjelju 5. rujna poziva se na molitvu za izbor prikladnih članova. U nedjelju 12. rujna obavlja se izbor članova Župnoga pastoralnog vijeća.

U nedjelju, 26. rujna, župnik predstavlja župnoj zajednici na misi u 9 sati izabrane vijećnike i vijećnici će položiti prisegu pred župnom zajednicom ovim riječima:
“Ja, N.N., zaklinjem se pred Bogom da ću kao član Pastoralnog vijeća Župe N.N. nastojati u suradnji i pod župnikovim vodstvom, preuzetu službu obavljati zauzeto i savjesno za dobro Crkve i za ostvarenje njezina poslanja. Tako mi pomogao Bog, Blažena Djevica Marija i svi sveci Božji.”

Novoizabrani članovi Župnoga pastoralnog vijeća sudjelovat će na Biskupijskom danu u Požegi 25. rujna 2021. godine i tada biti upoznati s poslanjem koje im je povjereno.

 

Screenshot_20210828-150433_Word

1 2 3 12