Objave od: Matko Čeme

DVADESET I PETA NEDJELJA KROZ GODINU – 19. rujna 2021.

1. Slavimo 25. nedjelju kroz godinu. Ove nedjelje u 16:30 sati je slavlje svete mise u bolničkoj kapeli.

2. Prošle nedjelje izabrali smo 12 vijećnika za Župno pastoralno vijeće i poslali rezultate u Biskupiju na potvrdu. Biskup je potvrdio na pet godina 12 članova Župnoga pastoralnoga vijeća koji su dobili najviše glasova: Mirjana Solomun, Marija Umiljanović, Danijela Buljan, Tomislav Katavić, Josip Anđelić, Mirjana Bošnjaković, Matko Čeme, Nikolina Pavlović, Milan Papučić, Gordana Cvijetović, Slavko Vukomanović i Slavko Žagar. Sljedeće nedjelje pod misom u 9 sati predstavit ćemo nove članove Župnoga pastoralnog vijeća i oni će pred župnom zajednicom izreći prisegu.

3. U utorak je blagdan sv. Mateja, apostola i evanđelista. Proštenja su u našim filijalama u Breziku i Maloj Londžici gdje su svete mise u 11 sati.

4. U utorak, 21. rujna, je u 17:30 sati kod spomena-obilježja “Uskrsla Hrvatska” na Trgu dr. Franje Tuđmana polaganje vijenaca i molitva za sve poginule hrvatske branitelje. Nakon toga je u župnoj crkvi sveta misa za poginule branitelje.

5. U utorak je pobožnost na čast sv. Antunu Padovanskom u 18:15 sati. Subotom nakon večernje svete mise je Euharistijsko klanjanje.

6. U petak u 20 sati je susret Frame u samostanskoj dvorani. Pozivamo mlade koji žele, posebno osmaše i srednjoškolce, da se pridruže ovoj zajednici mladih koja se okuplja svakoga petka u našem samostanu.

7. U subotu je u Požegi Biskupijski dan o 24. obljetnici uspostave Požeške biskupije. Na program u 9:30 sati u crkvu Duha Svetoga u Požegi pozvani su vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri, novoizabrani članovi Župnoga pastoralnoga vijeća, članovi Župnoga ekonomskog vijeća, dok lektori, izvanredni djelitelji pričesti, članovi katoličkih udruga, pokreta i molitvenih zajednica imaju program u 9:30 sati u crkvi sv. Lovre u Požegi. Euharistijsko slavlje je u 11 sati u katedrali tijekom kojega će za đakone biti zaređeni Stjepan Guzanović iz Stražemana, Karlo Topalović iz Požege i Tomislav Varela iz Jakšića.

8. U subotu, 24. rujna, je u Donjoj Motičini u 17:30 sati sveta misa u spomen na 30. obljetnicu odlaska branitelja iz Donje Motičine u Vukovar te nakon toga polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima

9. U listopadu započinjemo župne kateheze za djecu, odrasle i katekumene. Odrasli koji nisu primili sakramente kršćanske inicijacije – krst, pričest i potvrdu, a žele ih primiti, neka se prijave u župni ured.

10. Zahvaljujemo svima koji nam pomažete u obnovi i održavanju naše crkve i samostana. Preporučamo se i nadalje vašoj pomoći. Poslužite se vjerskim tiskom.

11. U Godini smo sv. Josipa. Na završetku svete mise molimo molitvu pape Franje sv. Josipu uz poklik “O Josipe, svet, o Josipe, svet.”

Molitva pape Franje sv. Josipu

Zdravo, Otkupiteljev čuvaru,

i zaručniče Djevice Marije.

Tebi je Bog povjerio svoga Sina;

u tebe je Marija stavila svoje pouzdanje;

s tobom je Krist postao čovjekom.

O, Blaženi Josipe, pokaži se ocem i nama,

i vodi nas na putu života.

Daj nam postići milost, milosrđe i hrabrost,

te nas brani od svakoga zla. Amen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NOVIH 12 ČLANOVA ŽUPNOGA PASTORALNOG VIJEĆA

U nedjelju, 12. rujna 2021. godine, vjernici naše župe su nakon svetih misa birali nove članove Župnoga pastoralnoga vijeća.

Rezultate izbora poslali smo u Biskupiju na potvrdu 12. rujna 2021. godine.

Biskup je 14. rujna 2021. godine potvrdio na pet godina 12 članova Župnoga pastoralnoga vijeća koji su dobili najviše glasova: Mirjana Solomun, Marija Umiljanović, Danijela Buljan, Tomislav Katavić, Josip Anđelić, Mirjana Bošnjaković, Matko Čeme, Nikolina Pavlović, Milan Papučić, Gordana Cvijetović, Slavko Vukomanović i Slavko Žagar.

Zahvaljujemo svima koji su glasovali, čestitamo izabranima i želimo im Božji blagoslov u služenju.

U nedjelju, 26. rujna, na svetoj misi u 9 sati predstavit ćemo župnoj zajednici nove članove Župnoga pastoralnoga vijeća te će oni položiti prisegu.

 

 

 

 

DVADESET I TREĆA NEDJELJA KROZ GODINU – 5. rujna 2021.

1. Slavimo 23. nedjelju kroz godinu. Prva je nedjelja u mjesecu kad molimo i darujemo novčani prilog za naše odgojne ustanove – sjemeništa. Svetu misu u 9 sati prikazujemo za dobročinitelje naše crkve i samostana.

2. U ponedjeljak, 6. rujna, započinje zaručnički tečaj u dvorani “Emaus” s početkom u 19:30 sati.

3. U utorak je pobožnost na čast sv. Antunu Padovanskom u 18:15 sati. Subotom nakon večernje svete mise je Euharistijsko klanjanje.

4. U srijedu, 8. rujna, slavi se blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije – Mala Gospa. Svete mise su po blagdanskom rasporedu: 7, 9 i 18:30 sati. Proštenje je u Granicama, sveta misa je tamo u 11 sati. Budući da je blagdan, u srijedu neće raditi župni ured. Hodočastimo zajedno s vjernicima Slavonsko-podravskoga arhiđakonata u Voćin gdje je svečana sveta misa u 18:30 sati.

5. U petak, 10. rujna, godišnje je klanjanje u Čačincima.
6. U subotu, 11. rujna, u kapelici sv. Izidora ratara u Crnoj Kladi je sveta misa s početkom u 16 sati u zahvalu za plodove zemlje i blagoslov našega rada u polju.

7. Sljedeće nedjelje, 12. rujna, izbori su za novih 12 članova Župnoga pastoralnoga vijeća. Lista kandidata je na oglasnoj ploči. Potičemo vas da izađete na izbore i birate braću i sestre koje smatrate najprikladnijima. Kod biranja trebamo pripaziti da budu zastupljeni vijećnici svih staleža te osobito da biramo predstavnike župnih filijala.

8. Sljedeće nedjelje, 12. rujna, je humanitarna akcija našega župnog Caritasa u kojoj skupljamo za obitelj s troje bolesne djece iz naše župe.

9. Sljedeće nedjelje, 12. rujna, na misi u 9 sati bit će zaziv Duha Svetoga za početak nove školske godine.

10. Sljedeće nedjelje, 12. rujna, započinjemo redovito slavljenje svetih misa na našim filijalama: u Zoljanu u 8:30 sati, u Breziku u 9 sati, u Seoni u 10 sati, u Donjoj Motičini u 11 sati, u Gornjoj Motičini prvu nedjelju u mjesecu u 11 sati, u Granicama drugu nedjelju u mjesecu u 11 sati, u Londžici treću nedjelju u mjesecu u 11:30 sati, u Ceremošnjaku svake nedjelje u 15 sati te u bolničkoj kapeli svake nedjelje u 16:30 sati.

11. Sljedeće nedjelje, 12. rujna, redovita je mjesečna skupština Franjevačkoga svjetovnog reda u dvorani Pastoralnoga centra Emaus s početkom u 16:30 sati.

12. Odlukom Provincijalnoga ministra i Definitorija naš brat sakristan fra Mario Moher odlazi na službu sakristana u Cernik, a u naše bratstvo dolazi fra Miroslav Tandarić iz Zagreba. Zahvaljujemo fra Mariju na služenju u našem bratstvu kroz proteklih devet godina i želimo mu blagoslov u novoj službi.

13. Zahvaljujemo svima koji nam pomažete u obnovi i održavanju naše crkve i samostana. Preporučamo se i nadalje. Poslužite se vjerskim tiskom.

14. U Godini smo sv. Josipa. Na završetku svete mise molimo molitvu pape Franje sv. Josipu uz poklik “O Josipe, svet, o Josipe, svet.”

Molitva pape Franje sv. Josipu
Zdravo, Otkupiteljev čuvaru, i zaručniče Djevice Marije.
Tebi je Bog povjerio svoga Sina;
u tebe je Marija stavila svoje pouzdanje;
s tobom je Krist postao čovjekom.

O, Blaženi Josipe, pokaži se ocem i nama, i vodi nas na putu života.
Daj nam postići milost, milosrđe i hrabrost, te nas brani od svakoga zla. Amen.

NAŠ ŽUPLJANIN STJEPAN ODLAZI U MISIJE

Foto 1_Nas vjernik StjepanU nedjelju, 29. kolovoza 2021. godine, u našoj župi bila je humanitarna akcija za sirotište sv. Ante u Tanzaniji, koju je organizirao naš župljanin Stjepan Đanić. Stjepan je student pete godine Ekonomskoga fakulteta u Osijeku, a kako nije čest slučaj da netko iz naše župe ide u misije, odlučili smo razgovarati sa Stjepanom i saznati kamo on to ide, te kako i zašto je jedan mladić odlučio biti drugačiji od većine svoje generacije i otići volontirati u Tanzaniju.

Stjepane, odlaziš u Tanzaniju kao vjernik (misionar) laik. Što te ponukalo na to? Koliko dugo već razmišljaš o tome?
O volontiranju u Africi razmišljam već gotovo godinu dana, a cijeli taj proces aktivno traje posljednjih šest-sedam mjeseci tijekom kojih sam se pripremao za ovo volontiranje. Za odlazak na ovo misijsko volontiranje me, prije svega, potaknula želja koja se rodila u meni da napravim nešto dobro za druge, da napravim nešto novo u životu i izađem iz svoje zone komfora. Tijekom svoga fakultetskog obrazovanja imao sam želju negdje otputovati, ali to se na kraju nije uspjelo ostvariti. Sad sam pri kraju fakultetskog obrazovanja i mislim da je ovo dobra prilika za spojiti želju za putovanjem i potrebu, odnosno želju za napraviti nešto dobro za druge, a ujedno i promijeniti vlastitu perspektivu i pogled na život, pogled na druge, društvo, te upoznati novu kulturu i nove načine života, odnošenje drugih kultura prema životu, prema drugima i općenito prema svijetu.

Koliko dugo ćeš biti u Tanzaniji? Ide li s tobom još netko iz Hrvatske?
Moje volontiranje u Tanzaniji trajat će nešto malo više od dva mjeseca. Krećem 20. rujna 2021. godine zrakoplovom iz Zagreba. Udruga Kolajna ljubavi, preko koje odlazim nudi volontiranje i za kraći period, ali ukoliko volonter odlazi na period kraći od 2 mjeseca onda mora sam sebi platiti smještaj koji nije u sklopu sirotišta i nema pravo boravka cijeli dan u sirotištu, dok osoba koja odlazi na 2 mjeseca i dulje ima pravo boravka u sirotištu, biti s djecom cijeli dan i volontirati u vrtiću. Na ovo volontiranje odlazim sam, ali u sirotištu su trenutno dvije volonterke s kojima ću boraviti neko vrijeme jer nam se termini preklapaju. One su otišle prije mene, ali ćemo dva-tri tjedna biti zajedno, a možda se kasnije netko priključi ili dođe u međuvremenu dok ja budem još budem tamo.

Koje su tvoje dužnosti kao volontera? Kojim jezikom ćeš se služiti?
Za vrijeme boravka u sirotištu bit ću zadužen za učenje i za pomoć u obrazovanju djece koja se nalaze u sirotištu. Također bit ću zadužen za brigu i skrb o djeci, o njihovoj prehrani, higijeni, pranje odjeće, igra i zabava, odlazak u crkvu onih koji su katoličke vjeroispovijesti, volontiranje u vrtiću koje se nalazi u sklopu sirotišta. Jezik koji se koristi je svahili, ali se koristi i engleski. Engleski jezik je službeni jezik u srednjoškolskom obrazovanju, dok je svahili obavezan jezik u osnovnoškolskom obrazovanju. Govorim engleski, pa smatram da mi to neće biti problem, a i sva djeca u sirotištu pričaju i koriste engleski jezik.

Kako si došao do toga da ideš baš u mjesto Songei?
Udruga preko koje idem, Kolajna ljubavi, vodi sirotište sv. Ante u Songei u Tanzaniji, a osnovala ju je Ivana Parlov (r. Marasović). Udruga vodi to sirotište, a godišnje šalje oko 20 volontera koji odlaze na misijsko volontiranje. U sirotištu trenutno boravi oko 60 djece koja su uzrasta od vrtićke dobi do 18, 19 godina, tj do srednjoškolske dobi. Za udrugu sam čuo preko televizijske emisije, a i pročitao sam u novinama da je jedan mladić, isto iz Hrvatske, odlučio otići na misijsko volontiranje. Udruga mi se učinila pouzdanom, sigurnom i organiziranom i zbog svega toga su me zainteresirali da baš preko njih otputujem u Afriku. Također, udruga aktivno i blisko surađuje s hrvatskim svećenicima misionarima koji djeluju u Tanzaniji. S obzirom na to da je ovo ipak velik put, želio sam umanjiti svaki rizik i „ići na sigurno“ ukoliko se odlazak u Afriku može tako nazvati.

Što je potrebno da bi postao misijski volonter u sirotištu sv. Ante?
Osobe koje se odluče otići na volontiranje u sirotište sv. Ante u Tanzaniji trebaju proći predavanja u trajanju od nekih tri i pol mjeseca koja se trenutačno odvijaju online, a održavaju se jednom tjedno. Zatim je potrebno proći psihološko testiranje kako bi se zadovoljili određeni uvjeti i dokazalo se da je osoba psihički stabilna i da može izdržati ovakav jedan put. Potrebno je odraditi 80 volonterskih sati u udrugama koje se bave djecom ili čiji je primarni cilj odgoj i obrazovanje djece, te briga o djeci. Potrebno je pribaviti i neke potvrde kao npr. zdravstvenu potvrdu, te održati jednu humanitarnu akciju u kojoj će se promovirati misijsko volontiranje i sirotište, ali isto tako i prikupiti određena sredstva za djecu koja borave u sirotištu. Humanitarna akcija se bazira na prodaji raznih stvari iz Afrike, tj iz Tanzanije i temeljena je dobrovoljnim prilozima.

Što bi preporučio i savjetovao onima koji možda i sami razmišljaju o misijskom volontiranju?
Ukoliko je netko zainteresiran i želi ostvariti ovako nešto, svakako preporučam da se odvaži na to, premda trenutačno nemam još to volontersko iskustvo i ne znam kako će mi biti, ali svakako smatram da će ovo biti novo životno iskustvo i vjerujem da ovakve stvari mijenjaju život na bolje i donose pravo osobno, psihičko i duhovno iskustvo koje pomaže osobama oko nas, odnosno osobama u potrebi, ali pomaže i u pozitivnom osobnom razvoju. Ukoliko nekog zanima ovakvo iskustvo, preporučam da se prvo iskuša u volontiranju u Hrvatskoj, da vidi odgovara li mu to, pa ako se pronalazi u volontiranju da se odvaži i prijavi na misijsko volontiranje preko ove udruge ili raznih drugih udruga koje također imaju svoja sirotišta ili surađuju s velikim brojem hrvatskih misionara diljem cijele Afrike i Južne Amerike.

 

Foto 2a_Nas vjernik Stjepan

U nedjelju si imao humanitarnu akciju, Možeš li nam reći malo više o tome za one koji nisu bili tu ili nisu čuli o čemu se točno radi?
Humanitarna akcija se provela ove nedjelje u župi sv. Antuna Padovanskog u Našicama, a novac se prikupljao za potrebe sirotišta. Prikupljen novac će se iskoristiti za renoviranje sanitarnih čvorova, kao i za izgradnju prostora za spremnik od vode, dogradnju sustava za vodu i za opskrbu vodom, također dio novca će se iskoristiti za nove baterije za solarni sustav kako bi djeca imala struju za vrijeme redukcija koje su često tamo. Ukoliko nešto od tog novca ostane, bit će preusmjeren na projekt kumstva kojim udruga skrbi o preko 2000 djece u Tanzaniji koji su u potrebi i kojima se plaća školarina. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovoj humanitarnoj akciji jer ja ovo ne smatram svojim osobnim projektom, nego projektom svih onih koji su sudjelovali i podržali ovu akciju, a onda su također i oni aktivno sudjelovali u cijelom ovom projektu. Također zahvaljujem našim franjevcima iz župe koji su omogućili i koji su aktivno pomogli u pripremi ove akcije, a naročito župniku i gvardijanu fra Petru Cvekanu.

Dragi Stjepane, hvala na razgovoru. Neka te na tvom putu prati Božji blagoslov, a kad se vratiš, nadamo se čuti tvoje iskustvo!

Kristina Gorera

IZBORI ZA ŽUPNO PASTORALNO VIJEĆE

U rujnu ove godine istječe petogodišnji mandat članovima Župnoga pastoralnoga vijeća. Prema odluci Biskupa, izbori za nove članove bit će u nedjelju 12. rujna.

 

Kod nas je 12 članova Župnoga pastoralnog vijeća.

 

Lista s dvostruko većim brojem članova je na oglasnoj ploči i na internetskoj stranici naše župe i iz te liste ćemo glasati.

Potičemo vas da izađete na izbore i birate braću i sestre koje smatrate najprikladnijima.

Kod biranja trebamo pripaziti da budu zastupljeni vijećnici svih staleža te osobito da biramo predstavnike župnih filijala.

 

Župno pastoralno vijeće
Župno pastoralno vijeće savjetodavno je tijelo župnika koje u skladu s krsnim poslanjem svih vjernika i sviješću suodgovornosti planira, promiče i usklađuje pastoralnu djelatnost u župi na području naviještanja Božje riječi (kerigma), bogoslužja (leiturgia) i dobrotvornosti (diakonia).

Vijećnici trebaju biti spremni promišljati o pastoralnim pitanjima u crkvenom duhu. Predlaže ih župnik, izabire župna zajednica, a potvrđuje dijecezanski biskup. Svoju službu vrše besplatno.

Uvjeti za kandidata:
– svaki vjernik (muškarac ili žena) stariji od 18 godina, koji je primio sve sakramente kršćanske inicijacije
– praktičan kršćanin
– razborit
– sposoban surađivati s drugima
– spreman založiti se za dobro tvoje župe

 

Tročlana izborna komisija
1. Ivan Sporinski
2. Danijela Buljan
3. Silvija Vuković

Zadaci izborne komisije:
– pripremiti dovoljan broj listića s imenima kandidata
– pripraviti određeni broj olovki
– označiti mjesta na kojima će se ostavljati ispunjeni glasački listići
– nakon toga obraditi i utvrditi tko je od kandidata dobio najveći broj glasova

 

U našoj župi bira se 12 članova
Izabrani su oni kandidati koji su dobili relativnu većinu glasova, njih 12. Izbor potvrđuje dijecezanski biskup na pet godina.

Na misama u nedjelju 29. kolovoza obznanjuje se vjernicima lista kandidata i predstavi tročlana izborna komisija, u nedjelju 5. rujna poziva se na molitvu za izbor prikladnih članova. U nedjelju 12. rujna obavlja se izbor članova Župnoga pastoralnog vijeća.

U nedjelju, 26. rujna, župnik predstavlja župnoj zajednici na misi u 9 sati izabrane vijećnike i vijećnici će položiti prisegu pred župnom zajednicom ovim riječima:
“Ja, N.N., zaklinjem se pred Bogom da ću kao član Pastoralnog vijeća Župe N.N. nastojati u suradnji i pod župnikovim vodstvom, preuzetu službu obavljati zauzeto i savjesno za dobro Crkve i za ostvarenje njezina poslanja. Tako mi pomogao Bog, Blažena Djevica Marija i svi sveci Božji.”

Novoizabrani članovi Župnoga pastoralnog vijeća sudjelovat će na Biskupijskom danu u Požegi 25. rujna 2021. godine i tada biti upoznati s poslanjem koje im je povjereno.

 

Screenshot_20210828-150433_Word

DVADESET I DRUGA NEDJELJA KROZ GODINU – 29. kolovoza 2021.

1. Slavimo 22. nedjelju kroz godinu.

2. One nedjelje je u hodniku crkve humanitarna akcija u kojoj se prikupljaju sredstva za sirotište sv. Ante u mjestu Songei u Tanzaniji. Predvodi je naš župljanin Stjepan Đanić koji odlazi na misijsko volontiranje u ulozi vjernika/misionara laika u Tanzaniju.

3. U tijeku je devetnica Gospi od Suza u Pleternici i traje do 31. kolovoza. Sveta misa svakoga dana počinje u 19 sati. U utorak, 31. kolovoza, u 19 sati na svetkovinu Gospe od Suza svetu misu predvodi naš Biskup.

4. U utorak je pobožnost na čast sv. Antunu Padovanskom je u 18:15 sati. Subotom nakon večernje svete mise je Euharistijsko klanjanje.

5. Odlukom našega Biskupa, u srijedu 8. rujna, na blagdan Male Gospe, vjernici župa Slavonsko – podravskoga arhiđakonata kojemu pripada i naša župa, hodočaste u Voćin. Ove godine idemo autobusom. Prijave za autobus primaju se u župnom uredu. Polazak je na parkiralištu ispod crkve u 15:45 sati. Cijena je 50 kuna. Molimo vas da se prijavite kako bismo mogli kod Majke Božje Voćinske hodočastiti kao župna zajednica.

6. U Kutjevu je Tjedan Gospe Kutjevske od 1. do 7. rujna. Na Malu Gospu, 8. rujna, u Kutjevu središnje misno slavlje u 11 sati predvodi mons. Antun Škvorčević.

7. Ovaj tjedan su prvi petak i prva subota u mjesecu.

8. Tečaj priprave za crkveni brak u dvorani Emaus započinje u ponedjeljak 6. rujna u 19:30 sati. Sljedeći tečaj je u veljači 2022. godine.

9. Zahvaljujemo svima koji nam pomažete u obnovi i održavanju naše crkve i samostana. Preporučamo se i nadalje vašoj dobroti. Poslužite se vjerskim tiskom.

10. U rujnu ove godine istječe petogodišnji mandat članovima Župnoga pastoralnoga vijeća. Prema odluci Biskupa, izbori za nove članove bit će u nedjelju 12. rujna. Kod nas je 12 članova Župnoga pastoralnog vijeća. Lista s dvostrukom većim brojem članova je na oglasnoj ploči i iz te liste ćemo glasati. Potičemo vas da izađete na izbore i birate braću i sestre koje smatrate najprikladnijima. Kod biranja trebamo pripaziti da budu zastupljeni vijećnici svih staleža te osobito da biramo predstavnike župnih filijala. Izbornu komisiju čine Ivan Sporinski, Danijela Buljan i Silvija Vuković.

11. U Godini smo sv. Josipa. Na završetku svete mise molimo molitvu pape Franje sv. Josipu uz poklik “O Josipe, svet, o Josipe, svet.”

Molitva pape Franje sv. Josipu
Zdravo, Otkupiteljev čuvaru,
i zaručniče Djevice Marije.
Tebi je Bog povjerio svoga Sina;
u tebe je Marija stavila svoje pouzdanje;
s tobom je Krist postao čovjekom.

O, Blaženi Josipe, pokaži se ocem i nama,
i vodi nas na putu života.
Daj nam postići milost, milosrđe i hrabrost,
te nas brani od svakoga zla. Amen.

1 2 3 14