Ceremošnjak

POVIJEST SELA

U Kronici Franjevačkog samostana u Našicama spominje se 1407. godine kao selo smješteno na obroncima Krndije južno od Našica, kao jedno naselje među posjedima našičkih Abba. Selo se održalo i u vremenu Turaka, a 1698. godine imalo je 12 kuća. U 18. stoljeću situacija je nešto lošija pa je fra Srećko Majstorović u svojoj knjizi Našice kroz 700 godina zabilježio da Ceremošnjak 1750. godine ima samo 6 kuća.

1978. godine u Ceremošnjaku su živjele dvije katoličke obitelji i sedam miješanih (s pravoslavnima).

Selo je oživjelo 1990. godine dolaskom prognanih Hrvata iz Bosne, iz župe Komušina. Danas u selu ima 22 kuće i 81 stanovnik. Cesta je asfaltirana, a naselje ima i telefonski priključak.

CRKVA

Godine 1905., nastojanjem fra Brune Kovačevića, našičkog gvardijana, podignut je u Ceremošnjaku zvonik. Zvonik je blagoslovljen kad i škola, koju je tada polazilo 17 rimokatolika i 18 grkokatolika.

Na Petrovo 1940. godine fra Augustin Šlibar blagoslovio je kapelu sv. Petra i Pavla oko koje je mnogo truda uložio fra Sidonije Šolc. U Kronici je zabilježeno da je kum bio veterinar dr. Baloković, a kuma učiteljica Oliva Muzil.

Fra Mario (Petar) Žagar 1983. godine vodio je popravak i obnovu kapele. Betonskim vijencem sanirani su temelji, postavljen je odvod oborinskih voda, napravljene stepenice do kapele. Povezani su već napukli zidovi, postavljene su pločice, kapela je ožbukana i oličena, pretresen krov. Oltar je postavljen prema narodu.

Godine 1996. u kapelu je uvedena struja. Godine 2004. obnovljeni su prozori, a Zoljančani su poklonili klupe. Postavljen je i križni put kojeg je darovao samostan. Godine 2005. obnovljen je krov kapele. Radove su obavili sami mještani, a samostan je darovao crijep. Oko sveukupnog uređenja kapele pomagali su mnogi i darom i radom.

Brigu za kapelu vodi gosp. Zdravko Brkić s obitelji.

ZAŠTITNIK I DATUM PROŠTENJA

Proštenje se u Ceremošnjaku slavi na blagdan sv. Petra i Pavla, 29. lipnja.

VJERSKI ŽIVOT

U Ceremošnjaku je živjela Jula Blažević koju je narod zvao i Sveta Jula jer je mnogima pomagala svojom molitvom i savjetom. K njoj su dolazili ljudi iz šire okolice.

SVEĆENICI

Fra Ivan Mikić, fra Mario (Petar) Žagar, fra Josip Šoštarić, fra Ivan Miklenić, fra Ivan Bošnjak, fra Antun Dodić, fra Celzo Vlahović i fra Josip Soldo.

                                                                                                                   Nikolina Pavlović