Brezik

POVIJEST SELA

Brezik je naselje udaljeno od Našica 3 kilometra. Nastalo je na pustari grofa Pejačevića, a prvi se put spominje u našičkoj župi 1896. godine. Brezik je ime dobio po brezovoj šumi koja je nekad ondje rasla. Prva kuća na tom području bila je lugarnica grofa Pejačevića. No, prvi stanovnici bili su obitelj Nikole i Matilde Baričević koji su 1918. godine doselili iz Jasenica sa svojih pet sinova i dvije kćeri. Iz njihove obitelji rađa se i prvo dijete 1926. godine.

U međuvremenu se doseljavaju katolici i pravoslavci iz Like koji su bili težaci na imanju grofa Pejačevića. Masovnije doseljavanje stanovništva bilježi se od 1938. do 1950. godine. Tada u Brezik dolaze obitelji Knežević, Nekić, Vulić i drugi. Stanovništvo je radilo na krčenju šuma te tako stvaralo plodno tlo da bi prehranilo obitelji. Kvaliteta života poboljšala se 1965. godine kada je samodoprinosom građana u selo uvedena električna struja. Samoinicijativom seljana napravljena je cesta (makadam) koja je spojila Brezik i Našice 1972. godine. U želji za razvitkom i boljim životom vrijedni i sposobni Brezičani, uz pomoć grada Našica od 1986. do 2000. godine izgrađuju kompletnu infrastrukturu (asfalt, telefon, kanalizaciju, vodu i plin).

Društveni život sela također je razvijen. Nogometni klub djeluje od 1959. godine. A postoji i boćarski klub koji se natječe u drugoj ligi Hrvatske. Danas je Brezik prigradsko naselje sa 140 kuća i 420 stanovnika te četiri ulice od kojih jedna nosi ime hrvatskog branitelja Željka Baričevića poginulog u Domovinskom ratu u Vukovaru.

CRKVA

Brezik je hrvatsko katoličko selo koje bez crkve nije moglo opstati. Uz pomoć župe, 1984. godine gradi se kapela sv. Mateja na mjesnom groblju. Zanimljivo je da je zvono stiglo kao donacija Brezičana koji su odselili u Australiju. Prvi stanovnik koji je pokopan na mjesnom groblju bio je Nikola Baričević 1936. godine. U novije je vrijeme na groblju sagrađena mrtvačnica.

ZAŠTITNIK I DATUM PROŠTENJA

Sv. Matej je zaštitnik sela Brezika i svake se godine 21. rujna svečano proslavlja.

VJERSKI ŽIVOT

Zahvaljujući franjevcima iz Našica, sveta se misa, koja duhovno ispunja i osvježava vjernike, održava svake nedjelje u 9 sati.

SVEĆENICI KROZ POVIJEST

Fra Slavko Bulaja, fra Ante Perković, fra Ivan Lončar, fra Željko Železnjak, fra Franjo Jurinec, fra Milivoj Marušić, fra Branimir Kosec, fra Ivan Mikić, fra Josip Šoštarić, fra Celzo Vlahović i fra Ilija Vrdoljak.

Bruno Baričević