Župni ured

Uredovno vrijeme župnog ureda utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom je od 9 do 11 i od 16,30 do 18 sati.

Subotom župni ured radi od 9 do 11 sati. Nedjeljom, blagdanima i ponedjeljkom je zatvoren.

Sakrament krštenja:

Krštenja su u župnoj crkvi svake nedjelje u 11 sati, prva i treća nedjelja u mjesecu pod misom i u filijalama prema rasporedu misa, krsna je pouka petkom uoči krštenja u 17,30h. Pouka na filijalama je u dogovoru sa svećenikom.

Krštenje djece morate prijaviti i upisati u župnom uredu. Za prijavu krštenja ponesite Izvod iz knjige rođenih i Obiteljsku knjižicu, ukoliko ste je dobili prilikom vjenčanja. Ukoliko živite u drugoj župi, tada morate donijeti suglasnost ili dopuštenje svoga župnika da dijete možete krstiti kod nas.

Kumovati kod krštenja (i krizme) može netko tko je katolik, kršten, krizman, i – ako je u braku – mora biti crkveno vjenčan. Ako je to učinjeno u nekoj drugoj župi, tada dotični mora pribaviti dokument iz župnog ureda da može ovdje kumovati.

Sakrament bolesničkog pomazanja:

Molimo vas da vodite brigu o bolesnicima. Bolest ne mora biti na smrt. Dakle, recite bolesnom članu obitelji da treba primiti sakramente, pozovite svećenika da posjeti vašega bolesnika kako bi primio – uz ispovijed i pričest – sakrament bolesničkog pomazanja. Ovaj se sakrament može primiti više puta, čak u istoj bolesti, a pogotovo u životu.

Sakrament ženidbe:

Za sakrament ženidbe treba imati vremena, treba se pametno pripraviti i ništa ne činiti na brzinu. Nije dobro sklapati sakrament ženidbe ako se to mora.

Zato mladenci sami moraju doći raspitati se što je potrebno i važno. Za njih to ne mogu činiti ni roditelji, a pogotovo prijatelji.

U našoj biskupiji postoji tečaj priprave za brak. On je obavezan i svatko ga može proći jer se održava ovdje u Našicama.

Nakon tečaja potrebno je u župnom uredu učiniti Postupak za ženidbu. Za taj postupak potrebni su svi dokumenti. Kad se učini Postupak tada se dogovori i vrijeme vjenčanja.

Sprovodi:

Najvažnije je da nam naši dragi preminu izmireni s Gospodinom, to znači da su se ispovjedili, pričestili i primili bolesničko pomazanje. Kad su teže bolesni, nemojte bojati reći im da se izmire s Bogom. Nije isto umrijeti u miru ili umrijeti u nemiru.

Sprovod prijavite dan ranije. Sprovod treba doći prijaviti netko od bliske rodbine. Ako umre netko pravoslavne vjere, molimo vas da potražite svećenika pravoslavne vjere. Mi cijenimo svačije opredjeljenje.

Dokumenti:

Različite dokumente neka svatko podigne za sebe. Eventualno, ako je netko daleko, tada dokumente može izvaditi netko od najbliže rodbine.