Kategorija: Ave Maria

Blagdan Bezgrješnog Začeća Marijina

Danas slavimo blagdan Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije. U našoj smo se župi za ovaj blagdan pripremali devetnicom. Svaku smo večer u 18,00 sati molili zajednički krunicu, a odmah nakon toga slijedila je sveta misa.

Svečano misno slavlje večeras u 18,30 sati predvodit će naš biskup msgr. dr. Antun Škvorčević, a na kraju mise bit će procesija oko crkve i završna molitva ispred kipa Majke Božje .

    Papa Pio IX. 8. prosinca 1854. godine svečano je proglasio dogmu Bezgrješnog Začeća Marijina i time dao nov poticaj pobožnosti i slavljenju tog njezinog privilegija. Dogma o Bezgrješnom Začeću uči da je Marija doista otkupljena od prvog začetka svog postojanja. Ona nije bila zaražena ljagom Istočnog ili Iskonskog grijeha. Izbjegla je Adamovu krivnju. Nikad nije osobno griješila. Nije počinila niti lagani grijeh, niti je bila pod pod napašću požude. Sve je to plod otkupljenja žrtve na Križu Isusa Krista. Marija je već došla na svijet kao otkupljeno biće. Drugi vatikanski Sabor kaže: «Nije čudo da je kod svetih otaca nastao običaj po kojemu su Bogorodicu nazivali Svu Svetom i Slobodnom od svake grješne ljage, oblikovanu od Duha Svetoga i učinjenu novim stvorenjem. Urešena već od prvog časa svog začeća sjajem sasvim osobite svetosti, nazaretska je Djevica po Božjoj zapovijedi bila pozdravljena od anđela navještenja kao milosti puna…»

Više ...