ŽUPNA CRKVA SPREMNA ZA SLAVLJE MISA S NARODOM

crkva2_istaknuta

Od subote, 2. svibnja, stupa na snagu ublaženje mjera od zaraze korona virusom s mogućnošću slavlja svetih misa s narodom. U četvrtak je i naš mjesni biskup mons. Antun Škvorčević poslao svim župnim uredima preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezane za vjerska okupljanja i mjere kojih se treba pridržavati. Najvažnija odredba je fizičko distanciranje što znači međusobna udaljenost vjernika od 2 metra prilikom ulaska i boravka u crkvi, osim za članove iste obitelji. I dalje nema svete vode u posudama na ulazu u crkvu, a preporuča se upotreba dezinficijenata na ulazima u crkvu. Sveta pričest će biti isključivo na ruku, jer se traži izbjegavanje bilo kakvog fizičkog kontakta. Odsada će biti moguća krštenja i vjenčanja, također uz mjere opreza, što znači u manjim prostorijama do 10 osoba, a u većim uz držanje propisane distance. Do daljnjega se odgađaju svi pastoralni sadržaji u župi. Za sada ne možemo ništa reći da li će se i kada održati slavlja prve pričesti i svete krizme. Jedini pastoralni susreti koje planiramo održati je krsna poruka roditelja i kumova te tečaj priprave za crkveni brak od 18-22. svibnja.

Danas smo župnu crkvu pripremili za slavlje misa i drugih sakramenata s narodom prema sigurnosnim mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dezinficirali smo crkveni prostor, označili i rasporedili stolice na propisanu udaljenost, također postavili stolice u hodniku te ozvučili oba ulaza u crkvu. Ističem da članovi obitelji ne trebaju držati propisanu distancu i za njih je najbolje da sjednu i zauzmu cijelu klupu, a ne samo rubna mjesta, kao što će učiniti ostali vjernici.

Mi ćemo krenuti odmah sutra, u subotu, sa svetom misom s Božjim narodom u 7 sati ujutro, a bit će također redovita večernja misa u 18.30 kojoj će prethoditi svibanjska pobožnost i posveta Župe Bezgrešnom Srcu Marijinu, budući da je sutra prva subota. Neće biti euharistijskog klanjanja.

Dakle, uz Božju pomoć, krećemo u nedjelju s redovitim rasporedom nedjeljnih misa u župnoj crkvi: u 7, 9, 11 i večernja misa u 18.30 sati. Do daljnjega nećemo imati misu u bolničkoj kapeli i te nakane služit ćemo nedjeljom navečer. U nedjelju krećemo i s misama na filijalama: u 8.30 u Seoni, u 10 u Zoljanu, u 9.30 u Ceremošnjaku, u 11 sati u Donjoj i Gornjoj Motičini, u 11.30 u Maloj Londžici i ove nedjelje iznimno u Breziku u 17.00 sati.

Najvažnije je da se držimo propisanih odredbi, ali da ne budemo previše opterećeni s time. Važno je da učinimo svoj ljudski dio, a vjera nas uči da svoje pouzdanje stavljamo u Svemogućeg Boga u svemu, pa tako i po pitanju očuvanja zdravlja. Svakako da ova situacija zahtijeva jedan dodatni trud i sabranost, i da neće biti sve isto kao prije epidemije, ali tko s vjerom i ljubavlju dolazi na sv. misu i to iz pravih motiva, a to je da susretne Krista Uskrsloga i da čuje Božju Riječ, mislim da mu neće biti teško prihvatiti nove uvjete za koje se nadamo da će u sljedećim tjednima biti još ublaženije. Oni koji iz zdravstvenih ili drugih razloga ne mogu doći na svetu misu, ili se još pretjerano boje, mogu ostati kod kuće i pratiti prijenos mise preko Hrvatske televizije ili društvenih medija. S povratkom naroda u crkvu mi prestajemo s prijenosom svetih misa i pobožnosti iz naše župne crkve, iako znam da će to mnogima nedostajati, posebno vjernicima rodom iz našega kraja i Župe, koji su nas pratili iz drugih gradova i dijela svijeta. Ovim putem sve ih pozdravljam i obećajem da ćemo ih uključiti u naše molitve.

U subotu i nedjelju vjernici će se moći pričestiti uz čin pokajanja, bez prethodne ispovijedi, a već od ponedjeljka mi franjevci bit ćemo na raspolaganju za svetu ispovijed svakog dana, u različitim dvoranama dopodne od 9-12 sati, poslijepodne od 15-18 sati. Nedjeljom nećemo ispovijedati.

Pozivam vjernike da tko god može dođe u crkvu na nedjeljnu misu, jer prostora ima dovoljno, ne samo u hodniku, nego i izvan crkve, posebno ispred zvonika i zapadnog ulaza gdje su postavljeni veliki zvučnici da vjernici mogu pratiti sv. misu. Držim da je puno dolje doći u crkveni prostor i uz navedena ograničenja pratiti misu, te se pričestiti tko je za to pripravan, negoli ostati kod kuće i pratiti misu putem elektronskih medija. O ispovijedanju, krštenjima i vjenčanjima dat ćemo još naknadne obavijesti našim vjernicima na nedjeljnim misama i putem naših internetskih stranica.

U nadi ponovnog susreta na liturgijskim slavljima, povjeravam cijelu Župu i ovaj “novi početak” Blaženoj Djevici Mariji – Kraljici svibnja da nas sve zaštiti svojim bezgrešnim plaštem i dovede u sigurno utočište svoga Bezgrješnog Srca u ovom najljepšem, njezinom mjesecu svibnju.

 

fra Zoran