POKORNIČKO BOGOSLUŽJE PRED BOŽIĆ

Iz Evanđelja po Luki (2,6-7)

Dok su bili u Betlehemu, navršilo se Mariji vrijeme da rodi. I porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu.

Pripremamo se za Rođenje Isusovo. Isus će se roditi, ali hoćemo li ga mi primiti? Betlehemci nisu htjeli primiti Isusa. Bili su proračunati, hladni, bojali su se ljudske Herodove vlasti. Za Isusa nije bilo mjesta u ljudskom svratištu, nego među životinjama, daleko od ljudi. Za Isusa i danas nema mjesta u brojnim državama, gradovima, svratištima, stanovima, kućama i domovima. Ima li mjesta u mome životu za Isusa? Jesam li proračunat, hladan, bojim li se ljudi, a za Božji zakon me nije briga?

Isus je ponizno došao među nas. Bog je ponizan. Ponizio se, postao je malen. Malenost i poniznost se očituju u tvom stalnom i nesebičnom služenju drugima. Svakoga dana učini barem jedan čin poniznosti. Neka to bude tvoj najradosniji trenutak dana.

Kad se Sin Božji utjelovio, obukao je naše krhko tijelo. Marija je prva bila njegova odjeća. Kad se rodio, bio je povijen u skromne povoje. Njegujem li u svome srcu skromnost? Očituje li se u cijelom mom vladanju skromnost? Želim li Maloga Isusa zaodjenuti toplinom i ljubavlju kojom ću obasipati svoje bližnje?

Isus se rodio na slami. Na slami je ležao. Slama je skromna, ali ima boju zlata, nije tako oštra kao sijeno i kvalitetnija je od sijena jer potječe od žita, a sijeno je sasušena trava i korov. Budi skroman poput slame, ali tvoja ljubav neka ima vrijednost zlata. Što se više budeš hranio božanskim žitom, to će tvoja narav biti sve bolja i ljepša. Nastojimo ublažavati oštrinu svoje naravi, kako bi Isusu bilo što udobnije kod tebe.

Isus je bio položen u jasle. Danomice on želi doći k tebi i kod tebe se nastaniti. Posvijesti si tu činjenicu i otvori se da Bog zauzme sve prostore tvoje duše. Nastoji ni u čemu ne zadržati ništa za sebe. Odriči se sebe, svojih želja, volje, htijenja u svemu, koliko najviše možeš. Više od svega što imaš i što jesi, jest Isus.

Kad se Isus rodio, anđeli su pjevali slavu Bogu a mir ljudima, te su priveli pastire k štalici u kojoj se Isus rodio. Po primjeru anđela neprestano, svakim svojim činom i mišlju podaj hvalu Gospodinu, osobito za dar Isusova rođenja. Unosi mir među ljude i slavi Boga. Vježbaj se u tome da bez obzira na vanjske okolnosti koje često kao i u betlehemskoj štalici znaju biti vrlo surove, budeš radostan i vedar, da druge razveseljavaš i unosiš mir.

Isus je došao i odmah je iskusio trpljenje. Ono se sastojalo u siromaštvu koje je na sebe preuzeo iz ljubavi prema nama. Trpljenje i ljubav idu zajedno. Oni vode u nebo. Nemoj ih izbjegavati i koji put prinesi dragovoljna trpljenja. Razmatraj ove dane o Božiću, o cijeni otkupljenja. Ne mrmljaj, ne prigovaraj, budi radostan i miran u duši.

Štalicu u Betlehemu u kojoj se rodio Isus grijala je vatra, kako bi Svetoj Obitelji bilo toplo. I ti budi vatra. Dopusti da se tobom koriste, da na tebi drugi zapale svoje svjetlo, da na tebi osuše svoje suze, da ogriju svoja ozebla srca, da rasvijetle svoju tamu. Nemoj se štedjeti, jer ti se plamen ne može oduzeti, ali se može smanjiti i utrnuti ako ga ne hraniš duhovnom hranom.

Vježbaj se u gorljivosti, hitro, brzo i dobro obavljaj svoje poslove, te obilno hrani svoju dušu razmatranjem, molitvom i čitanjem.

Štalica je imala krov, koji je bio Isusu, Mariji i Josip zaklon. I ti Svetoj Obitelji pružaj zaklon, štiti je od hladnoće, tako što ćeš pomno čuvati svoje srce i štititi ga od hladnoće prema Bogu i bližnjemu. Vježbaj se u tome da budeš vjeran svakoj milosti koju osjetiš u svojoj duši. Od svake svoje misli učini lijepo djelo, djelo ljubavi, poštovanja, darivanja i mira.

Svet je trenutak kad se Isus rodio. Sveta je ta noć, trenutak dana i vremena. Često blagoslivljaj taj čas Isusova rođenja i nastoj da Isus u tebi svakog časa nađe mjesto. Zaustavi se i pitaj Gospodina ne ideš li putem pogubnim. Zamoli ga da te povede pravim putem, putem vječnim. U svetoj ispovijedi sve predaj Gospodinu bez računice i zamoliti ga da dođe k tebi. Načini mjesta kod sebe za Isusa.