NAŠ ŽUPLJANIN SLAVKO ŽAGAR PRIMIO BISKUPIJSKU MEDALJU S POVELJOM ZAHVALNOSTI

Požeški biskup mons. Antun Škvorčević uručio je za vrijeme zahvalnoga euharistijskog slavlja u ponedjeljak 27. rujna 2021. godine u katedrali u Požegi na 24. obljetnicu uspostave Požeške biskupije našem župljaninu Slavku Žagaru Biskupijsku medalju s Poveljom zahvalnosti.

DSC03742

Slavko Žagar je liječnik u mirovini, dugogodišnji suradnik u župi sv. Antuna Padovanskog u Našicama, koji kroz više desetljeća znatno doprinosi životu župne zajednice.

Rođen je 21. siječnja 1943. godine u Našicama od oca Vlade Žagara i majke Helene r. Šišan. U župi sv. Antuna Padovanskoga u Našicama kršten je 24. siječnja 1943. godine, tu je primio prvu Pričest 1951. godine i svetu Potvrdu 1955. godine. Osnovnu školu završio je u Našicama 1957. godine, a srednju također u Našicama 1961. godine. Studij medicine završio je 1967. godine u Zagrebu. Oženio se 20. travnja 1967. godine s Gabrijelom rođ. Varšava u Dubravi kod Gradeca. S njom ima troje djece, Branku, Krešimira i Zrinku, a ima i devetero živih unuka. Zaposlio se u Domu zdravlja u Našicama 1967. godine, a od 1970. godine u našičkoj novoizgrađenoj bolnici, gdje radi kao pulmolog sve do umirovljenja 2004. godine. Bio je prepoznatljiv kao savjestan i cijenjen liječnik.

DSC03735Uz profesionalan rad kao liječnik bio je značajno aktivan u župi, pouzdan i vjeran suradnik svim župnicima koji su se izmjenjivali u toj službi. Prijatelj je i samostana te je proglašen od Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda konfratrom 2002. godine.

Godine 1987. bio je uz suradnju braće franjevaca jedan od inicijatora Zaručničkog tečaja u župi, a od 1991. godine aktivan i kao predavač, promičući kršćanska načela.

 

Pokrenuo je s Ivanom Sporinskim i tadašnjim franjevcima 1994. godine Našički križni put u korizmi koji se održava svake godine uz veliki odaziv vjernika iz župe i okolice i koji je znao doseći i do dvije tisuće vjernika. Na tome križnom putu redovito i osobno sudjeluje kao organizator, ali i kao vjernik i molitelj.

Angažirao se sa svojim sinom Krešimirom, koji je bio gradonačelnik, u pomaganju prilikom uspostave nove Požeške biskupije 1997. godine skupljanjem pomoći za slavlje uspostave, a kasnije i u projektima gradnje i obnove vjerskih objekata i dobara Požeške biskupije.

Suradnik je i prijatelj ljudi u župi te pomoćnik u brojnim projektima župe, nikada ne ističući sebe. Odlikuje se predanošću, samozatajom i nadasve diskrecijom.

Utemeljitelj je i prvi predsjednik Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva Podružnica Našice koje je osnovano 1996. godine te njegov sadašnji aktivan član. Bio je prije toga aktivan i pouzdan član u njegovu osnivanju od 1991. godine u Zagrebu na nacionalnoj razini.

Zajedno sa župnikom animira i redovito sudjeluje na Biskupijskom hodočašću zdravstvenih djelatnika u Voćinu od prvoga susreta, pa sve do posljednjega ove godine. Bio je i član Komisije za pastoral zdravstvenih djelatnika pri Vijeću za obitelj HBK-a.

Premda nije član župnoga Caritasa, često sudjeluje u dobrotvornim akcijama i pomaže novčano, namirnicama i kontaktima.

Dugogodišnji je član Župnoga pastoralnog vijeća, točan i marljiv u zadacima, odmjeren u savjetima te žuran u izvršenju zadaća.

Osobito je zaslužan za gradnju bolničke kapele u Našicama i redovito slavlje svete mise u bolničkoj kapeli. U bolničkoj kapeli kao sakristan pripremao je za misu, animirao liječnike, medicinske djelatnike i bolesnike da dolaze na slavlje svete mise. I danas povremeno, koliko mu to zdravlje i godine dopuštaju, u bolničkoj kapeli ministrira.

DSC03735

Osim toga bio je osnivač i prvi predsjednik sekcije “Sv. Bernarda” pri Planinarskom društvu Krndija u Našicama čije su mnogobrojne aktivnosti obilježene vjerničkim sadržajima i kršćanskim vrijednostima zahvaljujući i njegovu nemalom doprinosu.

 

Sa svojom suprugom prisutan je u Crkvi i svjedok dugogodišnje bračne ljubavi, a kao otac svjedok je očinskoga srca i vjerničkoga odgoja djece.

 

Njegova zauzetost na društvenom i vjerničkom planu i promicanju kršćanskih vrijednosti u svakodnevnom životu bila je prepoznata i šire te je 2013. godine primio nagradu Grada Našice za životno djelo.