NAŠ ŽUPLJANIN STJEPAN ODLAZI U MISIJE

Foto 1_Nas vjernik StjepanU nedjelju, 29. kolovoza 2021. godine, u našoj župi bila je humanitarna akcija za sirotište sv. Ante u Tanzaniji, koju je organizirao naš župljanin Stjepan Đanić. Stjepan je student pete godine Ekonomskoga fakulteta u Osijeku, a kako nije čest slučaj da netko iz naše župe ide u misije, odlučili smo razgovarati sa Stjepanom i saznati kamo on to ide, te kako i zašto je jedan mladić odlučio biti drugačiji od većine svoje generacije i otići volontirati u Tanzaniju.

Stjepane, odlaziš u Tanzaniju kao vjernik (misionar) laik. Što te ponukalo na to? Koliko dugo već razmišljaš o tome?
O volontiranju u Africi razmišljam već gotovo godinu dana, a cijeli taj proces aktivno traje posljednjih šest-sedam mjeseci tijekom kojih sam se pripremao za ovo volontiranje. Za odlazak na ovo misijsko volontiranje me, prije svega, potaknula želja koja se rodila u meni da napravim nešto dobro za druge, da napravim nešto novo u životu i izađem iz svoje zone komfora. Tijekom svoga fakultetskog obrazovanja imao sam želju negdje otputovati, ali to se na kraju nije uspjelo ostvariti. Sad sam pri kraju fakultetskog obrazovanja i mislim da je ovo dobra prilika za spojiti želju za putovanjem i potrebu, odnosno želju za napraviti nešto dobro za druge, a ujedno i promijeniti vlastitu perspektivu i pogled na život, pogled na druge, društvo, te upoznati novu kulturu i nove načine života, odnošenje drugih kultura prema životu, prema drugima i općenito prema svijetu.

Koliko dugo ćeš biti u Tanzaniji? Ide li s tobom još netko iz Hrvatske?
Moje volontiranje u Tanzaniji trajat će nešto malo više od dva mjeseca. Krećem 20. rujna 2021. godine zrakoplovom iz Zagreba. Udruga Kolajna ljubavi, preko koje odlazim nudi volontiranje i za kraći period, ali ukoliko volonter odlazi na period kraći od 2 mjeseca onda mora sam sebi platiti smještaj koji nije u sklopu sirotišta i nema pravo boravka cijeli dan u sirotištu, dok osoba koja odlazi na 2 mjeseca i dulje ima pravo boravka u sirotištu, biti s djecom cijeli dan i volontirati u vrtiću. Na ovo volontiranje odlazim sam, ali u sirotištu su trenutno dvije volonterke s kojima ću boraviti neko vrijeme jer nam se termini preklapaju. One su otišle prije mene, ali ćemo dva-tri tjedna biti zajedno, a možda se kasnije netko priključi ili dođe u međuvremenu dok ja budem još budem tamo.

Koje su tvoje dužnosti kao volontera? Kojim jezikom ćeš se služiti?
Za vrijeme boravka u sirotištu bit ću zadužen za učenje i za pomoć u obrazovanju djece koja se nalaze u sirotištu. Također bit ću zadužen za brigu i skrb o djeci, o njihovoj prehrani, higijeni, pranje odjeće, igra i zabava, odlazak u crkvu onih koji su katoličke vjeroispovijesti, volontiranje u vrtiću koje se nalazi u sklopu sirotišta. Jezik koji se koristi je svahili, ali se koristi i engleski. Engleski jezik je službeni jezik u srednjoškolskom obrazovanju, dok je svahili obavezan jezik u osnovnoškolskom obrazovanju. Govorim engleski, pa smatram da mi to neće biti problem, a i sva djeca u sirotištu pričaju i koriste engleski jezik.

Kako si došao do toga da ideš baš u mjesto Songei?
Udruga preko koje idem, Kolajna ljubavi, vodi sirotište sv. Ante u Songei u Tanzaniji, a osnovala ju je Ivana Parlov (r. Marasović). Udruga vodi to sirotište, a godišnje šalje oko 20 volontera koji odlaze na misijsko volontiranje. U sirotištu trenutno boravi oko 60 djece koja su uzrasta od vrtićke dobi do 18, 19 godina, tj do srednjoškolske dobi. Za udrugu sam čuo preko televizijske emisije, a i pročitao sam u novinama da je jedan mladić, isto iz Hrvatske, odlučio otići na misijsko volontiranje. Udruga mi se učinila pouzdanom, sigurnom i organiziranom i zbog svega toga su me zainteresirali da baš preko njih otputujem u Afriku. Također, udruga aktivno i blisko surađuje s hrvatskim svećenicima misionarima koji djeluju u Tanzaniji. S obzirom na to da je ovo ipak velik put, želio sam umanjiti svaki rizik i „ići na sigurno“ ukoliko se odlazak u Afriku može tako nazvati.

Što je potrebno da bi postao misijski volonter u sirotištu sv. Ante?
Osobe koje se odluče otići na volontiranje u sirotište sv. Ante u Tanzaniji trebaju proći predavanja u trajanju od nekih tri i pol mjeseca koja se trenutačno odvijaju online, a održavaju se jednom tjedno. Zatim je potrebno proći psihološko testiranje kako bi se zadovoljili određeni uvjeti i dokazalo se da je osoba psihički stabilna i da može izdržati ovakav jedan put. Potrebno je odraditi 80 volonterskih sati u udrugama koje se bave djecom ili čiji je primarni cilj odgoj i obrazovanje djece, te briga o djeci. Potrebno je pribaviti i neke potvrde kao npr. zdravstvenu potvrdu, te održati jednu humanitarnu akciju u kojoj će se promovirati misijsko volontiranje i sirotište, ali isto tako i prikupiti određena sredstva za djecu koja borave u sirotištu. Humanitarna akcija se bazira na prodaji raznih stvari iz Afrike, tj iz Tanzanije i temeljena je dobrovoljnim prilozima.

Što bi preporučio i savjetovao onima koji možda i sami razmišljaju o misijskom volontiranju?
Ukoliko je netko zainteresiran i želi ostvariti ovako nešto, svakako preporučam da se odvaži na to, premda trenutačno nemam još to volontersko iskustvo i ne znam kako će mi biti, ali svakako smatram da će ovo biti novo životno iskustvo i vjerujem da ovakve stvari mijenjaju život na bolje i donose pravo osobno, psihičko i duhovno iskustvo koje pomaže osobama oko nas, odnosno osobama u potrebi, ali pomaže i u pozitivnom osobnom razvoju. Ukoliko nekog zanima ovakvo iskustvo, preporučam da se prvo iskuša u volontiranju u Hrvatskoj, da vidi odgovara li mu to, pa ako se pronalazi u volontiranju da se odvaži i prijavi na misijsko volontiranje preko ove udruge ili raznih drugih udruga koje također imaju svoja sirotišta ili surađuju s velikim brojem hrvatskih misionara diljem cijele Afrike i Južne Amerike.

 

Foto 2a_Nas vjernik Stjepan

U nedjelju si imao humanitarnu akciju, Možeš li nam reći malo više o tome za one koji nisu bili tu ili nisu čuli o čemu se točno radi?
Humanitarna akcija se provela ove nedjelje u župi sv. Antuna Padovanskog u Našicama, a novac se prikupljao za potrebe sirotišta. Prikupljen novac će se iskoristiti za renoviranje sanitarnih čvorova, kao i za izgradnju prostora za spremnik od vode, dogradnju sustava za vodu i za opskrbu vodom, također dio novca će se iskoristiti za nove baterije za solarni sustav kako bi djeca imala struju za vrijeme redukcija koje su često tamo. Ukoliko nešto od tog novca ostane, bit će preusmjeren na projekt kumstva kojim udruga skrbi o preko 2000 djece u Tanzaniji koji su u potrebi i kojima se plaća školarina. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovoj humanitarnoj akciji jer ja ovo ne smatram svojim osobnim projektom, nego projektom svih onih koji su sudjelovali i podržali ovu akciju, a onda su također i oni aktivno sudjelovali u cijelom ovom projektu. Također zahvaljujem našim franjevcima iz župe koji su omogućili i koji su aktivno pomogli u pripremi ove akcije, a naročito župniku i gvardijanu fra Petru Cvekanu.

Dragi Stjepane, hvala na razgovoru. Neka te na tvom putu prati Božji blagoslov, a kad se vratiš, nadamo se čuti tvoje iskustvo!

Kristina Gorera