SLAVLJE SVETE POTVRDE U NAŠOJ ŽUPI

U našoj župi sv. Antuna Padovanskoga u Našicama imali smo uoči svetkovine Duhova u subotu 22. svibnja u 10 sati ovogodišnje slavlje svete Potvrde. Djelitelji su bili preč. Ivica Žuljević, moderator Biskupskoga ordinarijata iz Požege i preč. Antun Ćorković, župnik i rektor Svetište Gospe od Suza u Pleternici, delegati našega Biskupa. Predvoditelj je bio preč. Ivica Žuljević.

Svetu Potvrdu primilo  je osamdeset i šestero mladića i djevojaka iz naše župe. Slavlje je bilo u dvorištu samostana, između samostana i Pastoralnoga centra, na otvorenom. Prijetili su jutarnji oblaci i kišica, ali uzdajući se u Gospodina i zagovor našega zaštitnika svetoga Antuna nismo se bojali, nego vjerovali i bilo je dobro. Pjevao je Zbor mladih župe Snaga Duha, a orguljašica je bila Ema Knežević.

Krizma

Na slavlju su bili i svećenici Našičkoga dekanata predvođeni dekanom preč. Antom Ivićem, župnikom iz Feričanaca.

Na početku su delegate pozdravili i uručili im cvijeće predstavnici krizmanika Ivan Papučić, Gabrijela Sarajlić i Luna Žajlik. Izrekli su mu riječi pozdrava i dobrodošlice. “Ovaj je prostor ispred Franjevačkoga samostana danas prije podne dvorana Posljednje večere u kojoj će se dogoditi isto čudo koje se dogodilo one prve Pedesetnice: silazak Duha Svetoga koji je od slabih, plašljivih i krhkih ljudi  učinio neustrašive svjedoke Isusova uskrsnuća. Željeli bismo i mi, današnji učenici jedinoga Učitelja Isusa, snagom Duha Svetoga biti odgovorni i svjesni kršćani u ovom gradu i našoj sredini u kojoj živimo”, poručili su mladi krizmanici predvoditeljima.

Krizma4

Preč. Ivica Žuljević je srdačno uzvratio na pozdrave i mladima uručio krunice i sve pozdravio u ime našega biskupa mons. Antuna Škvorčevića.

U homiliji je preč Ivica Žuljević ohrabrio mlade za život vjere koji danas preuzimaju odgovorno sami i za to primaju snagu Duha Svetoga i njegove darove. “Dar Duha Svetoga, koga ćete primiti, duhovni je biljeg kojim ćete se savršenije Kristu suobličiti i potpunije postati članovi njegove Crkve. Njegovo otajstveno tijelo, a to je Crkva, Božji narod, od njega prima različite milosti koje isti Duh Sveti dijeli pojedincima na izgradnju tijela u jedinstvu i ljubavi”, rekao je preč. Žuljević.

Krizma3

Nakon homilije mladi krizmanici i njihovi kumovi osobno su ispovjedili vjeru koju su na krštenju s Crkvom za njih ispovjedili njihovi roditelji i kumovi.

Potom je Biskupov delegat preč. Žuljević molio da Gospodin pošalje na mlade krizmanike duha  mudrosti i razuma, duha savjeta i jakosti, duha znanja i pobožnosti i ispuni ih duhom svoga straha.

Misna čitanja čitali su roditelji krizmanika Valentika Vukomanović i Milan Papučić, a molitvu vjernika Samir Haj Barakat. Psalam je pjevala Paula Bijuklić, framašica.

Mladi su vrlo dostojanstveno prilazili na podjelu sakramenta krizme. Pod samim dijeljenjem sakramenta krizme bila je šutnja i čulo se izgovaranje imena krizmanika, a nakon pomazanja zbor je pjevao duhovsku pjesmu.

Na kraju misnoga slavlja zahvalili smo djeliteljima što su  poput prvih apostola danas došli k nama i podijelili sakrament svete Potvrde našim mladim župljanima. Preporučili smo u molitve naše potvrđenike i čitavu našu župu zaželjevši djeliteljima da ih Duh Sveti trajno nadahnjuje i vodi u njihovim brojnim i odgovornim službama. Poručili smo im da će ih u njihovu životu pratiti molitva vjernika i franjevaca iz Našica dodavši da svojim služenjem i molitvom svi želimo pomagati da u našemu gradu, Biskupiji i domovini Hrvatskoj bude što više ljudi koji će Božju ljubav svjedočiti.

Na kraju je predvoditelj slavlja preč Ivica Žuljević sve blagoslovio svečanim blagoslovom i izrazio radost što je danas bio u našoj župi. Poručio je mladim krizmanicima i svima da se ne stide pred svijetom ispovijedati vjeru u Krista raspetoga, vjerno ga ljubiti i provoditi u život njegove zapovijedi.