PROMICANJE DUHOVNIH ZVANJA U NAŠOJ ŽUPI

U našoj župi je na Petu vazmenu nedjelju 2. svibnja svete mise u 9 i 11 sati predvodio fra Tomislav Faletar, provincijski promicatelj za duhovna zvanja. On je na službi u samostanu u Jastrebarskom.

Fra Tomislav je na početku pozvao vjernike da mole za duhovna zvanja, za mlade da budu hrabri odazvati se i za one koji su se odazvali da ustraju u Božjem pozivu.

Na početku propovijedi fra Tomislav se predstavio. Rekao je da dolazi iz vjerničke obitelji s desetero djece iz Iloka. Od malena je sa svojom obitelji išao u crkvu.

poziv

Već je deset godina svećenik i kaže da je spreman učiti jer što je stariji to vidi da još mnogo toga treba učiti. Gospodin nas odgaja za sebe malo-pomalo, a najviše životom u zajednici, i  s nama je strpljiv.

Opisao je tijek franjevačke formacije koja traje više godina do ređenja, a i nakon ređenja.

Fra Tomislav je posvjedočio kao je on rastao u zvanju. Sve što je čuo na svetoj misi i tijekom formacije, s oduševljenjem je primao i veselio se što se zavjetima i ređenjima posvećuje Bogu. Tu želju da bude s Bogom i da služi Bogu prepoznaje u vjeri mu je dao Bog. Kad je imao mladu misu, uključio se cijelo njegov mjesto Ilok i svi su se radovali i slavili Boga.

Naglasio je da su svećeničko ređenje i sakramenti djelovanje Božje za dobro čovjeka i za dobro zajednice.

Napomenuo je da Bog izabire ljude od ljudi, ne neke koji su pali s neba, nego konkretne ljude sa svim prednostima i nedostacima koja imaju kao ljudi. “Mi svećenici i redovnici, posvećene osobe možemo vidjeti koliko je Bog vjeran nama”, rekao je fra Tomislav.

Iz ove župe ima i novaka i bogoslova i kaže da je od njih čuo svjedočanstvo da su sretni je osjećaju da župna  zajednica moli za njih i za njihov poziv i kasnije kad odu u samostan i na bogosloviju.

Iskustvo je da kad molimo Bog mijenja i nas, i nas Bog upotrijebi za dobro te osobe, ali i nama da je u našem srcu nema osude, straha, mržnje, nego sloboda i mir.

Naveo je primjer proroka Jone  koji je bježao od Boga i na  kraj svijeta i nije nalazio mir, a kad je prihvatio Božju volju zadobio je mir i nije morao bježati.

Bog želi nas sve posvetiti, zaključio je fra Tomislav i poručio da molimo da iz ove župe bude što više duhovnih zvanja  i svetih ljudi.