KORIZMENA PORUKA BRAĆE FRANJEVACA

IMG-20210216-WA0000

Draga braćo i sestre,

pozdravljamo vas i želimo vam mir u Gospodinu.

Obraćamo Vam se porukom. Uvijek su se pastiri obraćali svojim vjernicima porukama u korizmi.

Htjeli bismo ne samo zajednički, nego da je i svatko za se pročita i da ostvarimo tako zajedništvo mišljenja.

Naša je poruka želja da vas ohrabrimo na putu vjere i podijelimo s vama radost zajedništva.

Dar koji smo primili je dar služenja vašem spasenju, vama koji živite ovdje i vjerujete i ljudima dobre volje koji su mili Bogu jer ga se boje i žive pravdu.

Korizma je vrijeme milosti koja nas poziva da promislimo o nutarnjoj ljepoti i životnoj odgovornosti našega opredjeljenja za Boga.

Svaka naša pozitivna misao, svaki naš pozitivan čin vrijedi, za nas i za ljude oko nas. Ne smije biti u ovome vremenu izostavljeno pouzdanje, temeljno povjerenje da će sve na kraju biti dobro. Takav stav daje snagu i mir.

Prošle godine smo mnogo toga dobroga planirali, sigurno i mnoga putovanja, ali nam nije trebala nikakva putovnica. Još uvijek nije toliko moguće ići na hodočašća. Stoga više možemo otkriti jednu drugu vjerničku istinu o hodočašću. Sad kad nemamo drugih hodočašća, još bolje možemo prepoznati da  je naš život veliko hodočašće prema Očevoj kući, u dom Očev.

Stoga je poziv svima nama da otkrijemo bezuvjetnu ljubav Boga Oca prema svakom ljudskom stvorenju, a osobito prema svakom izgubljenom sinu.

To hodočašće uključuje da mu otvorimo nutrinu svoje osobe šireći se zatim vjerničkoj zajednici u kojoj živimo i s kojom se sastajemo da bi se proširilo na sve ljude.

O Ocu govori i prva zapisana Isusova riječ. Prva njegova zapisana riječ govori o njegovoj posvemašnjoj upućenosti na Boga Oca. “Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?” I posljednja njegova riječ: “Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj.”

Isus sam i svaka njegova riječ i gesta je otkrivanje Boga Oca. “Djelo je moje vršiti volju onoga koji me posla i dovršiti djelo njegova.” Zato je mogao reći: “Ja sam u Otac i Otac u meni.

Objava nas Božja uči da smo dio grešnoga čovječanstva. Čovjek može i ostvariti i upropastiti sebe.

Isus Krist nam je dan kao onaj koji nam može pomoći da se u punini ostvarimo.

Ako je nauk o istočnom grijehu i o tom nasljedstvu grijeha dogma vjere, i nije lako ući u to, jednako je tako dogma vjere da smo se krstom pripojili kao divlji pupoljak na pitomo stablo Krista.

Naša sadašnja svečanost svete mise je naša izjava: Kriste, opredjeljujemo se za tebe kroz slušanje tvoje riječi i življenje po njoj. A kroz sakramentalno druženje s tobom, osobito kroz ispovijed, pričest i nedjeljnu misu, kroz pobožnost križnoga puta, korizmene kateheze i djela dobrotvornosti prema bližnjima u potrebi želimo dobiti tvoju snagu da se opredjeljujemo uvijek za dobro i bolje i da uvijek pazimo da nas zlo ne navuče na svoju stranu.

“Dajte, pomirite se s Bogom”, uči nas apostol Pavao kao što je učio Korinćane. Divno je vidjeti čovjeka pomirena s Bogom koji onda posvuda kuda ide i gdje živi nosi taj mir drugima, ne samo ljudima, nego i svima stvorenjima. I nastavlja Pavao: “Evo, sad je vrijeme milosno, evo sad je vrijeme spasa.”

U ovome vremenu korizme, koja je vrijeme milosti i vrijeme spasa,  zahvaljujući vam za svaku lijepu misao, lijepu riječ i nadasve svaku iskrenu molitvu te svaki čin mira i dobrotvornosti koji proširuje naše srce, želimo Vam plodan hod kroz korizmu prema Uskrsu i naše životno hodočašće u dom Očev!