BOŽIĆNA ČESTITKA BRAĆE FRANJEVACA

Grafika-Franjevci-Nasice-Cestitka-2020

Draga braćo i sestre,

želim Vam u ime našega franjevačkog bratstva iz Našica izreći božićnu čestitku, kao što je to dobar običaj.

Ovih božićnih dana sjetit ćemo se mnogo dragih i dobrih osoba, izmijeniti lijepe darove jer Božić je blagdan darivanja. Nikada nemojmo zaboraviti, Bog nam je dao najljepši dar – Isusa.

Sin Božji rodio se u ljudskoj obitelji i došao živjeti s nama. Pjevamo, zvuci radosti i nade svuda odjekuju. Svi smo radosni. Djelo je to Božje, kako kliče Izaija. “Ti si umnožio radost, uvećao veselje, i mi se pred tobom radujemo.” Koji je izvor naše radosti? “Dijete nam se rodilo. Sina dobismo.” Nije to obično dijete. On je Bog silni, Knez mira.

Kroz ovo betlehemsko dijete Bog nas je pogledao ljudskim očima. I došao je k nama u obliku Djeteta da ga se nitko ne boji, da mu svatko može prići. Jer dijete nikoga ne sudi, nikoga ne osuđuje, ono djeluje poput magneta. Mnogo puta možemo vidjeti na ulici kada mlada majka u kolicima gura svoje dijete kako se ljudi spontano okreću. Okreću se s osmijehom, s radošću jer dijete budi u nama radost, dijete budi u nama čistoću, dijete daje nadu.

Evanđelje nam u božićnoj noći opisuje sam događaj Isusova rođenja. Bilo je tu u doba cara Augusta. August je dao da se popiše sav svijet. Učinio je on to iz sasvim konkretnog razloga: da vidi koliko poreza može ubrati po stanovniku. Ali piše se i jedna druga povijest: povijest Božja. Isus se upisuje među stanovnike ovoga svijeta, Isus se upisuje među građane ove zemlje.

I kako kaže Evanđelje: Svi su išli na popis, svaki u svoj grad. Tako i Josip, zajedno sa svojom ženom Marijom, polazi iz Nazareta, iz Galileje, u Betlehem. Jer Mesija se mora roditi u Betlehemu. Tako je navijestio prorok, prorok Mihej: “I ti Betleheme, zemlju Judina, nisi nipošto najmanji među kneževstvima Judinim. Iz tebe će izaći onaj  koji će vladati.” Car August ni ne sluti da njegova naredba izvršava plan Božji i da ova mlada obitelj Josipa i Marija koja je trudna prevaljuje dugačak put, preko 130 kilometara, da bi došla u Betlehem, u grad Judin.

Kakvo rođenje! Rođenje  u siromaštvu. Za njega nije bilo mjesta u svratištu. Bog se rađa u štali. Bog je položen na slamu, a ne na mekane jastuke. I to nosi svoju poruku. Bog postaje solidaran sa svima koji trpe, sa svima koji su oskudici. Svi siromasi ovoga svijeta njemu su blizi.

I kome se najprije javlja? Pastirima. Pastirima koji nisu bili priznati članovima židovskoga naroda jer nisu poznavali zakon, nisu znali čitati ni pisati. Pastirima koji su bili članovi društva drugoga reda. Najodbačeniji. Upravo njima dolazi radost evanđelja. Anđeo im Gospodnji pristupi. Slava ih Gospodnja obasja. Oni prvi čuju evanđelje, blagovijest: “Ne bojte se. Evo, javljam vam veliku radost za sav narod. Danas vam se u Davidovu gradu rodio Spasitelj.”

Slušamo tu vijest zajedno s pastirima. Danas je nama objavljena ta radost, da se mi radujemo. Danas mi u tom Djetetu prepoznajemo Spasitelja. Spasitelja koji želi zahvatiti naš život, donijeti nam ne samo radost, nego i ozdravljenje i vječni život.

Kako je lijepo prepoznati Božić, kako je lijepo slaviti Božić, kako je lijepo uključiti se u događaj Božića! Ljepšega prizora na zemlji nije bilo, ljepšega prizora zemlja nije vidjela. Dugo i duboko promatrajmo taj prizor. Otvorimo svoje srce i u nama će zasjati radost božićnoga djeteta. Rodit će se u našem srcu i za nas.

Čestitam Vam Božić, nekima i prvi puta. Božić treba mnogo i često čestitati. Božić čestitamo jer je slavlje Božića velika radost. Isus je naša radost.

Zagledan u njega želim zahvaliti za Vas, za sve ono lijepo što sam od Vas primio i s Vama doživio. Hvala za svaku lijepu riječ, gestu ljubavi, opraštanja, razumijevanja i povjerenja.

 

Od srca i iz srca želim Vam sretan i blagoslovljen Božić te obilje božićne radosti!