OBAVIJEST O SLAVLJIMA PRVE PRIČESTI I KRIZME U NAŠOJ ŽUPI

DSC_2009

Dragi roditelji i kandidati za sakramente prve Svete Pričesti i Sv. Potvrde!

Naš mjesni biskup, msgr. Antun Škvorčević, 11. svibnja uputio je pismo svim župnicima Požeške biskupije u kojem nam je naznačio najvažnije odredbe o slavlju prve svete pričesti i krizme. Najvažnija vijest je da ćemo uskoro, pridržavajući se mjera opreza, moći pristupiti bližoj pripravi i organiziranju slavlja samih sakramenata jer prema Biskupovim riječima “tražimo mogućnost kako bi vjernici, (u ovom slučaju djeca i mladi) usred nesigurnosti i straha, bili dionici Božje utjehe i snage“.

Mi smo s djecom već dosta toga zajedno prošli na župnoj katehezi do početka “korone”, tj. vremena izolacije. U svome pismu župnicima Biskup naglašava da su dva temeljna uvjeta da bi netko mogao pristupi prvoj Pričesti i Krizmi: 1. pisana suglasnost roditelja i 2. da su kandidati prošli svih pet online kateheza koje je pripremila Požeška biskupija, a mi smo ih stavljali na naše župne internetske stranice.

Što se tiče pisane suglasnosti, roditelji će to moći učiniti na roditeljskom sastanku koji ćemo brzo sazvati. Roditelji sami odlučuju da li će pustiti svoju djecu na sakramente kršćanske inicijacije. Vjerujem da će roditelji znati prepoznati što je dobro za njihovu djecu uzimajući u obzir povoljnu epidemiološku situaciju u Našicama i okolici. Dolazak na roditeljski sastanak je obvezatan za roditelje koji žele da njihova djeca pristupe sakramentima prve pričesti i krizme.

S obzirom na online kateheze, neki su ih učenici prolazili i javljali se župniku, a neki nisu, zbog različitih razloga, a često puta i zbog poteškoća tehničke naravi, tj nemogućnosti pristupa internetskoj mreži. Uglavnom, oni koji nisu to učinili još stignu proći ove kateheze jer vjeroučitelji imaju zadatak pomoći svim učenicima da dođu do online radnih listova, da ih riješe kod kuće. Vjeroučitelji osim toga imaju zadatak poslati popis vjeroučenika župniku i Biskupiji koji su to uradili i tako stekli uvjete za pristup sakramentima.

Biskup u svome pismu obrazlaže kako se moramo pridržavati mjera opreza, preporuča da mise budu na otvorenom, gdje je veći broj kandidata, mogu se podijeliti u više grupa, što ćemo također i mi učiniti. Osim suglasnosti važna je pratnja roditelja u susretima koji će prethoditi samom slavlju, a o čemu će biti posebno govora na roditeljskom sastanku.

Budući da su okolnosti izvanredne,  i da u našoj Župi ima puno vjeroučenika te da se bliži Antunovo i drugi važni događaji, potrebno je odmah isplanirati kada i kako ćemo se susretati. S tim u vezi želim naznačiti važne datume i termine slavlja, tako da se svi zajedno možemo na vrijeme raspoložiti i pripraviti na ove susrete za koje vjerujem da će nam svima biti izvor radosti i ohrabrenja.

ZAJEDNIČKI RODITELJSKI SASTANAK ZA RODITELJE PRVOPRIČESNIKA iz OŠ “Dora Pejačević” i OŠ “Kralja Tomislava” bit će u SUBOTU, 23. svibnja, u 16.30 sati u dvorani “Emaus”.

MISA PRIPRAVE za roditelje i prvopričesnike iz OŠ “Dore Pejačević” bit će u srijedu 27. svibnja 2020. u 16 sati.

ISPOVIJED za roditelje i prvopričesnike iz OŠ “Dore Pejačević” bit će u subotu 30. svibnja 2020. u 9 sati.

PRVA SVETA PRIČEST za prvopričesnike OŠ “Dore Pejačević” bit će u nedjelju, 31. svibnja, na misi u 9 sati u župnoj crkvi.

*          *          *

MISA PRIPRAVE za za roditelje i prvopričesnike iz OŠ “Kralja Tomislava” bit će u srijedu 03. lipnja 2020. u 16 sati.

ISPOVIJED za roditelje i prvopričesnike iz OŠ “Kralja Tomislava” bit će u subotu 06. lipnja 2020. u 9 sati.

PRVA SVETA PRIČEST za prvopričesnike iz OŠ “Kralja Tomislava” bit će u nedjelju 07. lipnja na misi u 9 sati.

*          *          *

PRVA PRIČEST NA FILIJALAMA U BREZIKU, DONJOJ MOTIČINI, ZOLJANU I SEONI BIT ĆE U NEDJELJU 07. LIPNJA 2020. GODINE.

————————————————————-

OBAVIJEST ZA KRIZMANIKE I NJIHOVE RODITELJE

Da bi kandidati pristupili sakramentu sv. Potvrde nužna su dva uvjeta: da roditelji dadu pisanu suglasnost (na roditeljskom sastanku) i da su budući krizmanici prošli svih pet online kateheza.

Roditeljski sastanak za roditelje vjeroučenika OŠ “Dora Pejačević” bit će u utorak, 2. lipnja 2020., u 19.30 u dvorani “Emaus”.

Roditeljski sastanak za roditelje vjeroučenika OŠ “Kralja Tomislava” i za roditelje vjeroučenika sa filijala bit će u četvrtak 4. lipnja 2020. u 19.30 u dvorani “Emaus”.

Termin slavlja Sv. Potvrde za sada još ne možemo precizirati, mogu samo napomenuti da ću u dopisu Biskupskom Ordinarijatu predložiti da bude u tjednu 21-28. lipnja.

Majci Božjoj, Kraljici svibnja, povjeravamo ovu pripravu i sama slavlja Prve Pričesti i Sv. Potvrde sa željom da nam donesu obilje Božjih milosti i sigurnost da je Uskrsli Gospodin uvijek s nama.

Do skorog susreta

fra Zoran, župnik