USKRSNA ČESTITKA ŽUPNIKA FRA ZORANA

Isus-uskrsnuce-1200-naslovna

USKRS, 12.04.2020.

 

Dragi vjernici, braćo i sestre!

Kroz dugih četrdeset dana pripravljali smo se ove godine za proslavu najvećeg kršćanskog blagdana – Isusova Uskrsnuća. Možemo reći da je to bila sasvim posebna, duga i milosna korizma. Ono što možda nismo sami od sebe uspjeli učiniti i prepoznati svih ovih proteklih godina, prepoznali smo to ove korizme prisiljeni jednom “višom silom”. Otkrili smo i još uvijek neprestano otkrivamo koliko nebitnih i nepotrebnih stvari je bilo u našem životu, koliko smo užurbano živjeli, koliko smo zapravo svi krhki i ranjivi, koliko trebamo jedni druge. Kroz ovo vrijeme u kojem se život usporio, gotovo stao,  u ovo ‘nestvarno’ vrijeme u kojem su, nažalost, i crkve zatvorene za sakramentalni život vjernika, doživjeli smo jasnije koje su to istinske vrijednosti života: vjera, obitelj, zdravlje, rad, prijateljski odnosi, osobni odnos s Bogom, s prirodom, sa sobom.

U sasvim novim i za nas dosad nepoznatim okolnostima dočekujemo Uskrs ove 2020. godine. No, zagledani u Isusa, mi se ne bojimo! Jer do uskrsnog jutra znamo da prvo treba proći Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota. Također i mi s Isusom prolazimo svoj križni put, ali u vjeri da je to samo prolazna dionica na putu do cilja, do onoga pravog života koji nam je Isus objavio svojim uskrsnućem.

Isus je uskrsnuo trećeg dana nakon što je njegovo izmučeno tijelo bilo položeno u grob. Isusovo uskrsnuće najveće je Božje čudo i najveći događaj ljudske povijesti, dokaz Isusova božanstva i znak da mu je sve podloženo, pa i sama smrt.

I mi poput uplakanih žena iz Evanđelja često smo zagledani u grob, bojažljivi za sebe, za zdravlje i život svoj i svojih bližnjih. Ali ovoga Uskrsa Anđeli Božji i našem srcu govore: “Što tražite živoga među mrtvima nije ovdje, uskrsnuo je!” (Lk 24, 5–6). Mi čvrsto vjerujemo da je samo u Uskrslom Gospodinu izvor najdubljeg životnog smisla i čiste duhovne radosti za svakog kršćanina.

Uskrsli Isus i dalje je s nama, sa svojom Crkvom i vjernicima, ostaje među nama otajstveno prisutan do konca svijeta, do svoga slavnog povratka. Mi kršćani živimo u ovom svijetu, u vjeri i molitvi,  iščekujući njegov slavni povratak, da i nas uvede u svoju slavu i združi sa Sobom. Sve nevolje ovoga svijeta ne mogu uzdrmati našu vjeru, jer prema Isusovim riječima: “kad se sve to stane zbivati, uspravite se i podignite glave jer se približuje  vaše otkupljenje” (Lk, 21,28).

I u sadašnjem povijesnom trenutku velike kušnje za Crkvu i svijet mi imamo razloga uspraviti se i podignuti glavu jer mi vjerujemo u Radosnu vijest o našem spasenju i otkupljenju.

“Mir vama, ne bojte se, ja sam!” ( usp. Lk 24,36) To i nama govori Uskrsli Isus i šalje nas svima ožalošćenima, svima bolesnima, siromašnima, nevjernima, zabrinutima, očajnima, šalje nas da svima navijestimo i posvjedočimo Radosnu vijest Kristova uskrsnuća.

Budimo, braćo i sestre, primjeri ove žive uskrsne vjere, budimo uistinu blizu, bližnji, osjetljivi na potrebe starijih, ugroženih, bolesnika, nemoćnih, osamljenih, budimo svima blagovjesnici Isusova uskrsnuća i nade, jer je Isus otkupio ovo jadno i bolesno čovječanstvo i vodi ga putem spasenja prema njegovoj punoj proslavi.

S tom nadom i čvrstom vjerom u Isusovo uskrsnuće, u ime nas franjevaca koji djelujemo u ovoj našoj župi Sv. Antuna Padovanskog u Našicama, i u svoje osobno ime, želim svima sretan i blagoslovljen Uskrs!

 

fra Zoran