O ISPOVIJEDI I POTPUNOM OPROSTU U VRIJEME SVJETSKE EPIDEMIJE

preuzmi

Dragi vjernici, mnogi se pitaju kako će nam izgledati Uskrs ove godine, posebno ako ne budemo mogli do svećenika na ispovijed da se pomirimo s nebeskim Ocem i ako se ne budemo mogli pričestiti za Uskrs. O tome je progovorio i papa Franjo u subotu, 21. ožujka, dan nakon što je Apostolska pokorničarna donijela poseban dekret o podjeljivanju potpunog oprosta vjernicima u sadašnjem stanju pandemije. Papa Franjo podsjetio je na bogatu tradiciju Katoličke Crkve koja uvijek i na svaki način nastoji ponuditi mogućnost pomirenja s Bogom onima koji to žele, koji su u potrazi, čekaju i osjećaju potrebu da budu prihvaćeni i voljeni od samoga Boga.

“Znam da mnogi od vas za Uskrs pođete na ispovijed kako biste se pronašli s Bogom. I, mnogi će mi danas reći: ‘Ali, oče, gdje mogu pronaći svećenika, ispovjednika, budući da se ne može izlaziti iz kuće? A ja se želim pomiriti s Gospodinom, želim da me zagrli, da me Otac zagrli… Što mogu učiniti ako ne nađem svećenika?’ Čini ono što kaže Katekizam”, rekao je Papa i dalje nastavio:

“Vrlo je jasno: ako ne pronađeš svećenika koji bi te ispovjedio, razgovaraj s Bogom, on je tvoj Otac i reci mu istinu: ‘Gospodine, učinio sam to, to, to… Oprosti mi’ i zamoli ga za oproštenje svim srcem, činom pokajanja i obećaj mu: ‘Kasnije ću ovo ispovijedati, ali oprosti mi sada’. I odmah ćeš se vratiti u milost Božju. Ti sam možeš se približiti, kako nas uči Katekizam, oprostu Božjem, ako pri ruci nemaš svećenika. Razmislite: vrijeme je! A ovo je pravo vrijeme, pravo vrijeme. Dobro izvršen čin pokajanja, i tako će naša duša postati bijela kao snijeg.”

Papa se, zapravo, osvrnuo na brojeve 1451. i 1452. Katekizma Katoličke Crkve, koji glase: Među pokornikovim činima kajanje je na prvome mjestu. To je “bol duše i osuda počinjenog grijeha s odlukom više ne griješiti”. Kada kajanje proizlazi iz ljubavi prema Bogu, ljubljenom iznad svega, naziva se “savršenim kajanjem” (iz ljubavi prema Bogu, contritio). To kajanje oprašta lake grijehe; a postiže oproštenje i teških grijeha ako uključuje čvrstu odluku pristupiti sakramentalnoj ispovijedi, čim to bude moguće.

U ovo vrijeme kada nismo sigurno što nam se sutra može dogoditi i da li ćemo moći doći do svećenika utješno je poznavati ovu istinu katoličke vjere o savršenom pokajanju. U slučaju da nismo u mogućnosti doći do svećenika, pogotovo ako bismo se našli u teškom grijehu i smrtnoj opasnosti, najvažnija stvar za spasenje je dobro, iskreno i od srca se pokajati. I dobro je to vježbati svaki dan, napose navečer prije spavanja, napraviti kratki ispit savjesti i pokajati se iz ljubavi što smo sagriješili preko dana i uvrijedili Božju dobrotu. To je kajanje iz ljubavi, za razliku od nesavršenog kajanja koje može proizlaziti iz sebičnosti, tj. od straha od kazne koju smo zaslužili, a ne zato što smo Boga uvrijedili. Savršenom kajanju iz ljubavi treba dodati i odluku da ću se ispovjediti kod svećenika prvom prilikom kad mi to bude bilo moguće. Čini mi se da će to biti jedini način ispovijedanja naših vjernika za Uskrs ove godine. Jer zasad su još uvijek na snazi izvanredne mjere u našoj Požeškoj biskupiji, a to vrijedi i za druge biskupije, da svećenik može ispovijedati samo teške bolesnike i umiruće.

S druge strane u ovakvim okolnostima Crkva daje posebne oproste za zaražene bolesnike, za zdravstvene djelatnike koji ih njeguju kao i za članove obitelji, drugim riječima za sve one koji ne mogu do svećenika iz razloga da druge ne zaraze. Pri Svetoj Stolici postoji jedna posebna ustanova koja se bavi pitanjima ispovijedi i oprosta, a zove se Apostolska pokorničarna. Ta je ustanova u petak 20. ožujka izdala jedan poseban dekret o podjeljivanju potpunog oprosta vjernicima u stanju sadašnje pandemije. U uvodnom dijelu toga dekreta govori se o stalnoj brizi Crkve za bolesnike te o vrijednosti ljudskog trpljenja koje nas približava spasonosnom trpljenju i osobi Isusa Krista. Kako bi svi oboljeli od korona virusa mogli ponovno otkriti “isto Kristovo otkupiteljsko trpljenje” (usp. Apostolsko pismo Ivana Pavla II., Salvifici doloris, br. 30) ova Apostolska pokorničarna ex auctoritate Summi Pontificis, (autoritetom Rimskog Prvosvećenika) i s pouzdanjem u Krista podjeljuje dar potpunog oprosta prema sljedećim odredbama:

Podjeljuje se Potpuni oprost vjernicima oboljelima od koronavirusa, onima koji se po nalogu zdravstvene vlasti nalaze u izolaciji (karanteni) u bolnicama ili u svojim domovima,  ako se,  duhom udaljeni od bilo kojeg grijeha, posredstvom medija budu duhovno pridružili slavlju Svete mise, molitvi Svete krunice, pobožnosti Križnog puta ili drugim pobožnim činima, ili ako barem budu izmolili Vjerovanje, Očenaš i pobožni zaziv Blaženoj Djevici Mariji, prikazujući tu kušnju u duhu vjere u Boga i ljubavi prema braći, sa željom ispuniti uobičajene uvjete (ispovijed, pričest i molitva na nakane Svetog Oca), čim to bude bilo moguće.

Zdravstveni djelatnici, članovi njihovih obitelji i svi koji po primjeru Milosrdnog Samarijanca, izlažući se opasnosti da budu zaraženi, služe oboljelima od koronavirusa po riječima božanskog Otkupitelja: «Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje» (Iv 15, 13), zadobit će isti dar Potpunog oprosta pod istim uvjetima.

K tome ova Apostolska Pokorničarna u aktualnom stanju svjetske epidemije rado pod istim uvjetima podjeljuje Potpuni oprost i onim vjernicima koji pohode Presveti Oltarski Sakrament, ili izvrše euharistijsko klanjanje, ili najmanje pola sata čitaju Sveti Pismo, ili izmole Svetu krunicu ili pobožnost Križnog puta ili Krunicu Božanskog Milosrđa, da od Svemogućeg Boga izmole prestanak epidemije, ozdravljenje onima koji su njome pogođeni i vječno spasenje onima koje je Gospodin pozvao k sebi.

Crkva moli za one koji nisu u mogućnosti primiti sakrament Bolesničkog pomazanja i Poputbinu, povjeravajući božanskom Milosrđu sve i svakog pojedinog snagom općinstva svetih i podjeljujući vjerniku na času smrti Potpuni oprost, ukoliko je pravo raspoložen i ukoliko je redovito za života molio neku molitvu (u tom slučaju Crkva nadoknađuje tri uobičajena tražena uvjeta). Za zadobivanje tog oprosta preporuča se upotreba raspela ili križa (usp. Enchiridion indulgentiarum, br. 12).

Neka Blažena Djevica Marija, Majka Božja i Majka Crkve, Zdravlje bolesnih i Pomoćnica kršćana i naša Zagovornica, pritekne u pomoć čovječanstvu koje trpi, udaljujući od nas zlo ove pandemije i udjeljujući nam svako dobro koje je potrebno za naše spasenje i posvećenje.

Dano u Rimu, u sjedištu Apostolske Pokorničarne, 19. ožujka 2020. godine.

fra Zoran: iz emisije Ave Maria, 24.03.2020.