Poruka župnika i upute u novim okolnostima sprječavanja širenja bolesti korona virusom

Dragi župljani!

Sutra, u petak, 20. ožujka,stupaju na snagu odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19. Da bi se izbjeglo širenje bolesti korona virusom, i očuvalo zdravlje stanovništva sve se svete mise, slavlja sakramenata, pučke pobožnosti, župna slavlja, drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenima prostorima.

Imali smo milost još danas proslaviti svetkovinu svetog Josipa i u novonastaloj situaciji obratiti se za pomoć prečistom zaručniku Bogorodice, zaštitniku Crkve i naše Domovine.

To znači da u našoj župnoj crkvi od sutra više nema javnih misa s narodom. Ali svetih misa će biti i dalje, služit ćemo ih mi svećenici franjevci svakoga dana, i prikazivati svete mise za vas župljane i vaše nakane. Sve nakane koje smo primili u župnom uredu bit će služene po danima kako smo ih i primili, dok se misne nakane na filijalama odgađaju do daljnjega.

Pozivam sve vjernike da budu duhovno povezani s nama svećenicima, u nemogućnosti sakramentalne pričesti postoji i duhovna pričest sudjelovanjem u sv. misi putem sredstava društvenog priopćavanja, a osim toga naša župna crkva će i dalje biti otvorena svakog dana od 7.30 – 19h za osobnu molitvu. Uvjet za takvu molitvu je da vrata crkve budu otvorena, da se crkva redovito čisti i dezinficira, i da najviše može biti 10 vjernika odjednom u crkvi, pa posebno molim vjernike da se toga pridržavaju. U crkvi neće biti nikakvih zajedničkih molitava ili pobožnosti.

Župni ured od sutra ne radi, možete nas u svakom trenutku zvati telefonom, javiti se mailom, a u slučaju sahrane mobilni broj dežurnog svećenika bit će izložen na vratima župnog ureda da i na taj način možete brže doći do svećenika.

Sprovodi će se održavati, ali uz mjere Stožera civilne zaštite i bez misa zadušnica, a to znači u krugu članova najuže obitelji.

Do daljnjega nema ispovijedanja, krštenja, vjenčanja. Neće biti niti redovitog obilaska bolesnika za Uskrs, osim u slučaju teških bolesti i smrtne opasnosti. Tada nas obvezno zovite i uz propisane mjere zaštite takvim bolesnicima podijelit ćemo utjehu sakramenata svete pričesti i bolesničkog pomazanja.

Sve potrebne obavijesti za život Župe davat ćemo preko župne stranice i župnog ‘facebook-a’.

Dragi vjernici, prihvatimo ovaj “duhovni post” kao Gospodinov poziv za iskrenim i istinskim obraćenjem u ovoj korizmi. Gospodin koji se brine za ptice nebeske itekako će se znati pobrinuti da ne postane “duhovne hrane” njegovoj vjernoj djeci. Živimo u vremenu velike umreženosti koja nam pomaže da ostanemo u kontaktu i u duhovnoj povezanosti u ovoj izvanrednoj situaciji.

Osim molitve i posta, u korizmi su kršćani pozvani i na djela milosrđa. Sada imamo priliku za to, više nego obično. Ne zaboravimo siromahe, ne zaboravimo bolesnike, ne zaboravimo starije i osamljene, posebno one koji se boje ili ne smiju izaći sami obaviti kupovinu ili druge potrebe.

Svaka korizma, a posebno ovogodišnja treba biti vrijeme intenzivne molitve, osluškivanja Božje Riječi i obraćenja. Započeli smo u Župi molitveno čitanje Sv. Pisma, tzv. “lectio divina”, sada više ne možemo zajednički nastaviti, ali može svatko osobno i pojedinačno, uz vrlo dobre materijale koje sprema tim vjeroučitelja i svećenika a možete ih skinuti sa službene stranice Požeške biskupije na poveznici https://pozeska-biskupija.hr/2020/02/24/korizmene-kateheze-petkom.

Uz sve okolnosti koje izgledaju nepovoljne, ja ipak osobno mislim da je ovo milosno vrijeme. Sada je vrijeme da ozbiljnije i dublje zaživimo svoju vjeru, da oživi naša obiteljska molitva, da razvijamo kvalitetne bratske, prijateljske i kršćanske odnose. No, najviše od svega, sada je vrijeme da svoj život potpuno izručimo u Božje ruke, i da se svakodnevno utječemo zagovoru svetog Josipa i Blažene Djevice Marije koju posebno častimo u našoj Župi. Njezin kip iz Fatime, baš je ovih dana nakon dvije i pol godine obišao cijelu Župu, primile su ga mnoge obitelji u Našicama i na filijalama, ali ćemo sada stati s ovom pobožnosti i pričekati dok se okolnosti ne normaliziraju.

Dragi župljani, budimo u ovo vrijeme svi ljudi duboke vjere i molitve, svesrdno molimo Gospodina i dragu Gospu da nam se smiluju, da nas zaštite nas od ove virusne zaraze i još više od zaraze grijehom, kako bismo i mi slavili Gospodina koji je Svesilni i koji i u nama i po nama čini svoja velika djela (usp. Lk 1,49).

Sve vas iskreno pozdravljaju i mole za vas vaš župnik fra Zoran i našički franjevci!