SVIJEĆNICA I POČETAK DEVETNICE GOSPI LURDSKOJ

lurdska1

U subotu 2. veljače, Crkva slavi blagdan Prikazanja Gospodinova u Hramu – Svijećnicu. Taj blagdan se rado slavi u kršćanskom narodu, ponajviše zbog blagoslova svijeća koje označuju našu vjeru u Isusa – Svjetlo svijeta. Blagdan Svijećnice ima i marijansku dimenziju, pa mnogi koji nose Marijino ime upravo na taj dan slave svoj imendan. Redovnici na taj blagdan slave Dan posvećenog života i obnavljaju svoje redovničke zavjete u mjesnim katedralama u zajedništvu s dijecezanskim biskupom.

U našoj Župi na Svijećnicu započinje devetnica Gospi Lurdskoj. U cijeloj liturgijskoj godini to je najposjećenija pučka i marijanska pobožnost u našoj Župi. Razlozi su duhovne i povijesne naravi, jer u našoj crkvi od davnine se štuje Kip Bezgrješne Lurdske Djevice. Taj kip donijela je s hodočašća u Rim i Lourdes supruga Ladislava grofa Pejačevića, tadašnjeg našičkog vlastelina, Gabrijela grofica Pejačević. Kip je svečano postavljen u našičkoj crkvi na blagdan rođenja Bl. Djevice Marije 8. rujna 1888. godine. Iznad glave Bezgrješne izveden je natpis na francuskom jeziku: “Ja sam Bezgrješno Začeče” i pred tim kipom tradicionalno se obavljaju devetnice Gospi Lurdskoj.

U subotu, 2. veljačke, u 18 sati s molitvom krunice pred oltarom Gospe Lurdske započet ćemo prvi dan devetnice. Budući da je i prva subota u mjesecu, nakon molitve krunice učinit ćemo čin posvete obitelji i vjernika Bezgrješnoj i zapjevati njezin himan: “Sva si lijepa o Marijo”, a nakon toga nastaviti s blagoslovom svijeća i svetom misom.

Kroz pet dana, od nedjelje navečer pa sve do četvrtka, večernju svetu misu s prigodnom propovijedi predvodit će fra Zdravko Lazić, franjevac s Kaptola u Zagrebu, a zadnja tri dana pobožnost i misu predvodit će domaći franjevci. Fra Zdravko je prokušani propovjednik i voditelj duhovnih vježbi koji će i na sam blagdan Gospe Lurdske biti s nama i predvoditi svečanu večernju misu i procesiju sa svijećama.

Neka je svima blagoslovljen blagdan Prikazanja Gospodinova i početak devetnice Gospi Lurdskoj!

fra Zoran