ZAVRŠENI RADOVI NA REKONSTRUKCIJI FASADE FRANJEVAČKE CRKVE SV. ANTUNA PADOVANSKOG

Ove godine priveli smo kraju važnu etapu restauratorske obnove naše župne crkve koja je započela prije osam godina. Zadnje dvije godine restauratorska radionica “Oslik” iz Čepina i izvoditelj građevinskih radova “Doln” iz Nove Gradiške intenzivno su radili na rekonstrukciji fasade sjevernog i istočnog pročelja crkve.

Radili su se odvijali polagano, ponajprije zbog složenosti zahvata na restauraciji i konzervaciji izvornih gotičkih prozora, kamenih elemenata i gotičke žbuke. Nakon otvaranja žbuke i zazida na izvornim prozorima trebalo je sve izvorne kamene elemente gotičkih prozora pažljivo očistiti a nedostajuće elemente prozora i kontrafora izlijevati u masi umjetnog kamena u tonalitetu sličnom boji izvornog kamena.

Prošli tjedan završena je obnova fasade i prozora na zaključnom, istočnom dijelu poligonalnog svetišta naše župne crkve. Skinute su skele i cijela crkva je osvanula u novom ruhu. Napokon se u punom sjaju ističu izvorni gotički prozori koji su prava rijetkost za sakralnu arhitekturu Slavonije predturskog razdoblja. Možemo samo zamišljati koliko je, zahvaljujući ovim prozorima, bilo prirodnog svjetla u svetištu izvorne franjevačke crkve s kraja 13. stoljeća.

Tijekom konzervatorskih istraživanja na zidovima poligonalnog svetišta franjevačke crkve pronađeni su ostaci gotičke pročeljne žbuke debljine do 7 mm. Istražnim radovima utvrđeno je da je izvorna žbuka bila oličena vapnenom bojom u tonu svjetlog rumenog okera, odnosno u tonu roza boje.

zbuka1

To je temeljni razlog da je svetište naše župne crkve osvanulo u novoj – roza boji. Svakako da će nam trebati malo vremena da se priviknemo na nju, ali najvažnije je da je svetište sada obnovljeno, osvježeno i da se na novoj fasadnoj pozadini još više ističu izvorni gotički prozori s kraja 13. stoljeća.

Radujemo se što smo uspjeli završiti s radovima na vrijeme, prije ovog zadnjeg pogoršanja vremena i prije zime, mislim da je i u tome vidljiv jedan poseban Božji blagoslov koji nas je pratio tijekom ovih radova. Radosni smo jer je sada zaokruženo i došlo na vidjelo sve ono na čemu smo strpljivo radili proteklih godina. Puno je uloženo u dosadašnju obnovu naše župne crkve, ponajprije stručnih građevinskih i restauratorskih zahvata, materijalnih sredstava, radnih sastanaka, istraživanja, strpljenja. Na kraju godine na misi Zahvalnici, kako je već običaj, iznijet ću sveukupne troškove ovogodišnjih radova, ali već sad zahvaljujem svim institucijama i pojedincima na materijalnoj potpori, posebno Gradu Našicama i našim vjernicima koji nas velikodušno i gotovo svakodnevno pomažu. Iako su velika sredstva koja smo uložili, zahvaljujući potpori sa svih strana, mi već sada možemo mirno planirati nastavak radova na daljnjoj obnovi crkve koja će uslijediti na proljeće sa sanacijom podnožja zidova pročelja (tzv. sokla) i s drenažom.

Uistinu možemo biti zadovoljni i Bogu zahvalni što je ovaj najzahtjevniji dio restauratorske obnove naše župne crkve priveden kraju i što naša župna crkva sada, ne samo iznutra, nego također i izvana, pristojno i lijepo izgleda.

fra Zoran

????????????????????????????????????

franjevačka crkva Sv. Antuna Padovanskog – Našice