SNAŽNO SVJEDOČANSTVO MISIONARA IZ KOLUMBIJE

restrepo_istaknuta

U srijedu i četvrtak, 27. i 28. lipnja, u našoj Župi gostovao je misionar iz Kolumbije, svjedok Božje ljubavi i katoličke vjere, Marino Restrepo.

Baš kao što je Isus rekao: “Bit ćete mi svjedoci!”, tako nam je u prvoga dana poslije večernje svete mise u punoj crkvi Marino Restrepo posvjedočio temelje i istinu naše katoličke vjere, ponizno, u snazi Duha Svetoga. Iskreno nam je progovorio o Isusovoj ljubavi, o važnosti Euharistije, o snazi sakramenta ispovijedi i Božjem milosrđu koje je doživio tijekom šestomjesečnog zatočeništva u Kolumbiji, kada su ga gerilci oteli. Otvoreno je rekao da pakao i Sotona postoje jer je on to vidio, te nam poručio: “Došao sam ovdje večeras jer mi je stalo do vašeg spasenja. Ne želim da nitko od vas ode u ponor pakla.”

Drugoga dana, u četvrtak dopodne, Marino je govorio o uzvišenosti svećeničkog poziva i svetosti sakramenta braka. Snagom svetoga reda svećenik ima ovlast odrješivati grijehe, slaviti Euharistiju i sve druge sakramente. Svećenik se odriče svih stvari ovoga svijeta da bi se potpuno darovao Isusu Kristu i posvetio spasenju duša. Svećenik otima duše đavlu, oslobađa ih okova grijeha i tame, zato ga đavao mrzi više od svih drugih ljudi. Snaga koju je Isus predao svećenicima najveća je na ovome svijetu, ali kako su i svećenici samo ljudi podložni slabostima potrebno je za njih puno moliti. Svećenik koji živi sveto je kao veliki toranj od svjetla kojemu đavao ne možemo prići i koji mnogima drugima pokazuje Božji put i vodi ih k svjetlu.

Marino je više puta naglasio uzvišenost katoličke vjere i duhovnu snagu Katoličke Crkve. Katolička Crkva je Isusova Crkva, Isus želi spasiti sve ljude, katolici su izabrani da priprave drugi Kristov dolazak, o njima ovisi spasenje svijeta. Drugi Kristov dolazak je blizu, ne znamo kada i kako će Isus ponovno doći, ali znamo da je blizu njegov povratak.

Svakog trenutka u svijetu na nekom mjestu slavi se Isusova žrtva po kojoj Isus oprašta grijehe i spašava duše. Biti katolik nije stvar slučajnosti ili slučajnog odabira, svaki katolik je izabranik Božji, miljenik Očev, predan Isusu Kristu da u svijetu izvrši svoju misiju u Katoličkoj Crkvi. Može biti velika zabluda da netko misli da je dobar katolik samo zato što moli krunicu, ide u crkvu i na hodočašća, ali ako on to čini samo za sebe, onda to nije prava katolička vjera. Pravi katolik je onaj koji u Duhu Ljubavi misli i moli za sve one koji ga okružuju u crkvi, posebno za svećenike kojima je povjerena najveća odgovornost. Đavao je taj koji nas želi razjediniti i učiniti kao razdvojene “otoke”, tj. sebične vjernike koji žive i misle samo na sebe. Svi su vjernici po sakramentu krštenja svećenički narod i združeni sa sakramentalnim svećeništvom, tj. sa svećenicima, čine jedno i jedinstveno Kristovo mistično Tijelo.

Svaki katolik treba malo po malo otkrivati svoju misiju u Katoličkoj Crkvi da bi je živio u punini. Isusu je neizmjerno dragocjena svaka naša molitva, žrtva, sveta misa, djelo ljubavi, svaki je trenutak dragocjen u Božjim očima i jednoga dana Isus će nam pokazati koliko duše je spasio po našem vjerničkom životu i zalaganju.

Posebno je važno danas da se mladi spremaju za sakramenat braka koji je Isus ustanovio i posvetio. Problem je što danas mladi stupaju u brak bez ikakve pripreme, pa ne žive brak na sakramentalan način. Obitelj danas treba tražiti posebnu zaštitu sv. Josipa i Blažene Djevice Marije, jer je obitelj danas na najvećem udaru sotone. Đavao danas želi uništiti obitelj i život, i to na način da želi spriječiti začeće i rađanje djece, posebno putem ozakonjenja homoseksualnih brakova i pobačaja. Također i one obitelji koje se odlučuju na potomstvo, najčešće imaju samo jedno ili dvoje djece.

Obitelji osim što trebaju biti otvorene životu, trebaju biti otvorene duhovnom pozivu svoje djece. Jer se često događa da roditelju čim čuju da im dijete pokazuje sklonosti prema duhovnom pozivu, učine sve moguće da ga u tome spriječe.

Marino je na kraju posvjedočio da je prvi i temeljni poziv katolika živjeti sveto. Što se više odričemo grijeha i borimo protiv vlastitih mana i slabosti, to više se približavamo Isusu Kristu i njegovoj svetoj Volji. Najvažnije od svega je ići putem svetosti i predati se Volji Božjoj, onda nam đavao ne može ništa, jer đavao nema nikakvu moć nad nama, osim ako mu mi dopustimo živeći u grijehu. Kad sjedinimo svoju volju s Voljom Božjom, onda sve što god činimo, pa i najmanje stvari, postaju Božja djela.

Marino je posvjedočio da je susreo dosta osoba koje nisu oženjene niti udane, ali da žive sveto, u dubokoj povezanosti s Isusom Kristom i Katoličkom Crkvom. Njihov život i poslanje su također jako dragocjeni, jer je najvažnije da vjernik ide putem svetosti, a sve ostalo će Bog učiniti.

Na kraju predavanja fra Zoran je srdačno zahvalio Marinu Restrepu i prevoditeljici Nedjeljki Batinić na ovom milosnom duhovnom iskustvu i najavio da će Marino Restrepo zbog velikog interesa i otvorenosti vjernika ponovno doći u Našice, u našu Župu, sljedeće godine pred blagdan Velike Gospe.