BUDITE HRABRI SVJEDOCI BRAKA, OBITELJI I LJUBAVI!

ISTAKNUTA1

U našoj župnoj crkvi, ove nedjelje, 4. veljače, bilo je osobito svečano. Četrdeset i dva para koji slave okrugle godišnjice braka, obnovili su svoje bračne zavjete. Inicijativa je to župnika fra Zorana i njegovih suradnika iz Župne zajednice obitelji, koja je osnovana u jesen 2017. godine. Inače, Svjetski dan braka se obilježava druge nedjelje u veljači, ali kako je te nedjelje Gospa Lurdska, župnik je odlučio proslaviti taj dan ove prve nedjelje u mjesecu, kada ujedno obilježavamo i Dan života.

Poruka ove nedjelje i Božje riječi je bila tako duboka i snažna, te vjerujem da je dotakla svakoga od nas, jer se radi o životu, o vrijednosti i dostojanstvu života kojega ne može umanjiti niti patnja, bol ili bolest. Toliko je život nešto veliko u sebi jer ima svoj izvor u Bogu koji nas je stvorio na svoju sliku i priliku, stvorio nas je slobodnima poput ptica da sami odlučujemo, stvorio nas je, vjerujemo u to, za blaženu vječnost i radost. U Evanđelju koje smo slušali ove nedjelje susrećemo Isusa koji liječi Petrovu punicu i sve bolesnike grada Kafarnauma. Isus nam se pokazuje kao ljubitelj ljudi, ljubitelj čovjeka, osobito onoga koji trpi. U tim mislima župnik se dotiče poruke koju nosi Dan života.

Život nam je darovan da bismo se poput Isusa brinuli za život i zdravlje drugih, život je dragocjen i započinje od trenutka začeća, sve što je usmjereno protiv začeća ljudskog bića nije dobro, protivi se Božjoj stvaralačkoj ljubavi i Isusovom Evanđelju života. Sve što je usmjereno ubojstvu tek začetoga ploda u krilu majke protiv je Božjeg nauma sa čovjekom i u službi kulture smrti. Danas smo posebno pozvani boriti se za život! Život nastaje i rađa se u krilu obitelji, u bračnoj ljubavi muža i žene, oca i majke – Bog je to tako htio. Zato je svaki život svet, jer je obitelj sveta i pravi kršćani pozvani su danas biti oduševljeni apostoli života nerođenih.

Župnik se obratio svim bračnim parovima, dajući im riječ ohrabrenja: “vi ste itekako povezani s Crkvom, sa našom župom, i to ne samo po krštenju, nego po vjernosti bračnim zavjetima i sakramentu ženidbe koji vi živite i svjedočite u svakodnevnom životu .” Podsjetio je na uzvišeni nauk Crkve, o svetosti braka i obitelji:

“Crkva kaže da je Bog htio zajedništvo muža i žene da pružaju jedno drugome pomoć, da muž i žena budu prijatelji, pomoćnici, suradnici, te da doživljavaju smisao svoga života i svoga jedinstva i da ga iz dana u dan sve više produbljuju. Krist Gospodin je blagoslovom obasjao tu mnogostruku ljubav koja je potekla iz vrela Božanske ljubavi i na sliku Kristova sjedinjenja s Crkvom.”

Ove nedjelje 42 para imali su prigodu obnoviti tu milost koju im Bog daje, da žive u ovom svijetu uzvišeno poslanje kao muž i žena, otac i majka. Poslije propovijedi i Vjerovanja bračni parovi su se uz zapaljenu svijeću sa sljedećim riječima prisjetili dana svoga vjenčanja i zamolili Gospodina da i dalje žive u ljubavi i vjernosti bračnom savezu:

Blagoslovljen si, Gospodine, jer sam po tvom daru uzeo _________________ za svoju ženu/muža.

Blagoslovljen, si Gospodine, jer si u dobru i zlu našega života bio dobrohotno s nama. Pomozi nam, molimo, da uzajamnu ljubav vjerno čuvamo,da budemo dobri svjedoci saveza što si ga sklopio s ljudima.

Čin obnove bračnih zavjeta je ohrabrenje svima, posebno mladima koji se dvoume da li ući u brak i zasnovati obitelj, da shvate vrijednost sakramenta braka i snagu Božjeg blagoslova. Ova 42 para koja su se odazvala inicijativi župe primjer su svjedočenja bračne ljubavi i vjernosti, koju su si obećali, neki prije 5 godina, neki prije 25, a neki prije 50 i 60 godina braka. Župnik je posebno čestitao Emilu i Marici Lukačić koji su se vjenčali prije 50 godina, te Katici i Mati Markulić koji su svoje bračne zavjete jedno drugome obećali prije 60 godina. Poslije svete mise druženje bračnih parova je nastavljeno u pastoralnom centru “Emaus”, gdje je župnik podijelio uspomene bračnim parovima i sve pozvao da se uključe u Župnu zajednicu obitelji.

Vjerujemo da će se ova inicijativa nastaviti i sljedećih godina, potičući i druge da se uključe i svjedoče svoje bračno i obiteljsko poslanje koje im je Gospodin povjerio u životu. Povjeravamo sve obitelji naše župe i posebno sve mlade majčinskoj zaštiti Majke i Kraljice obitelji, Blaženoj Djevici Mariji!

Mirjam Resler