DEVETNICA ZA SVETKOVINU BEZGRJEŠNE

IMG_1660b

U našoj župi danas započinje devetnica za svetkovinu Bezgrješnog Začeća Marijina. Svakog dana u 18 sati molit ćemo krunicu pred Gospinim oltarom i pjevati himnu Bezgrješnoj: “Sva si lijepa, o Marijo”. Zadnja tri dana devetnice kao i misu na sam blagdan predvodit će fra Tonio Vučemilović, župnik u Đurđenovcu.

Naša župa čuva dugu tradiciju štovanja Bezgrješne. Ta je tradicija na neki način simbolički utjelovljena u kipu Bezgrješne ispred samostana koji će ovih dana malo više privlačiti našu pozornost i poticati nas na zazivanje One koja je u Sv. Pismu najavljena kao pobjednica Sotone, vođe i začetnika grijeha.

“O Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se utječemo k tebi“, neka to bude zaziv koji ćemo ovih dana nebrojeno upućivati Nebu, tj, Majci lijepe ljubavi, s molbom da i nas učini čistima i lijepima u Božjim očima.

Sv. Alfons Liguori, crkveni naučitelj 1696-1787., čvrsto je vjerovao u Bezgrješno Začeće Marijino i sastavio je ovu molitvu Bezgrješnoj puno prije negoli je službeno bila proglašena dogma o Bezgrešnoj 1854. godine.

O, moja Bezgrješna Gospođo! Radujem se s tobom videći te obogaćenom tako velikom čistoćom. Zahvaljujem i odlučujem uvijek zahvaljivati našem zajedničkom Stvoritelju što te je sačuvao od svake mrlje grijeha; i ja čvrsto vjerujem u ovu doktrinu, te sam spreman čak i zakleti se dajući svoj život, ako to bude potrebno, u obranu ove tvoje tako velike i jedinstvene povlastice, Bezgrješnog Začeća. Htio bih da te cijeli svijet upozna i prizna kao onu prelijepu ‘Zoru’ koja je uvijek bila osvijetljena božanskim svjetlom; kao onu odabranu ‘Arku’ spasenja, slobodnu od općeg brodoloma grijeha; onu savršenu i bezgrješnu ‘Golubicu’ kakvom te je proglasio božanski Zaručnik; onaj ‘zatvoreni Vrt’ koji je užitak Božji; ono ‘zapečaćeno Vrelo’ čija voda nikad nije bila zamućena od neprijatelja; i na kraju, kao onaj ‘bijeli Ljiljan’, koji si ti, i koji, iako rođen usred trnja djece Adamove koja su sva začeta u grijehu i koji su neprijatelji Božji, jedini je začet čist i bez mrlje, i u svemu ljubljen od svoga Stvoritelja.

Dopusti mi zato da te hvalim također i onako kako te je hvalio sam Bog: Sva si lijepa i nema mane u tebi (Pj 4, 7).

O prečista Golubice, sva jasna, sva lijepa, koja si uvijek prijateljica Božja. Kako si lijepa, prijateljice moja, kako si lijepa (Pj 4, 1). O najslađa, najmilija, bezgrješna Marijo, ti koja si tako lijepa u očima Svoga Gospodina, ne odbij spustiti svoje samilosne oči na rane moje duše, gadne kakve jesu. Uzmi me, žali me, izliječi me. O divni magnetu srdaca, privuci i moje jadno srce sebi.

O, ti, koja si se od prvog trenutka svog života pojavila čista i lijepa pred Bogom, sažali se na mene koji ne samo da sam rođen u grijehu, već sam i nakon krštenja ponovno zamrljao svoju dušu zločinima.

Koju će milost Bog ikad odbiti tebi koju je odabrao za svoju kćerku, Majku i Zaručnicu, i zato sačuvao od svake mrlje i u svojoj ljubavi postavio ispred svih drugih stvorova? Reći ću riječima sv. Filipa Nerija: “Bezgrješna Djevice, moraš me spasiti.” Udijeli mi da te se uvijek spominjem, a ti nemoj me nikada zaboraviti. Sretan dan, kada ću poći u Raj gledati tvoju ljepotu, izgleda mi kao tisuću godina udaljen, toliko čeznem da te hvalim i ljubim, više nego što to mogu sada, moja Majko, moja Kraljice, moja ljubljena, najljepša, najmilija, najčišća, Bezgrješna Marijo. Amen