Proslava sv. Katarine u Zoljanu

zoljan-ist.

U Zoljanu smo 25. studenog proslavili blagdan svete Katarine Aleksandrijske, zaštitnice našeg mjesta. Svetu Misu u 11:00 sati predvodili su fra Klaudije Milohanović, gvardijan u Slavonskom Brodu, i naš fra Marijan Vidović, zvani Marinko.

Legonda o sv. Katarini kaže da se Maksimin Daia, koji je došao na vlast u rimskim afričkim provincijama naslijedivši rođaka Galerija, zaljubio u Katarinu tako jako da je odlučio rastaviti se od svoje žene te oženiti Katarinu. Mlada ga je kršćanka najodlučnije odbila. On ju je tada suočio s pedesetoricom filozofa s namjerom da je oni uvjere kako Krist, jer je umro na križu, ne može biti Bog. No Katarina, služeći se preodlično govorničkom vještinom, a još više dobrim poznavanjem filozofije i teologije, pridobila je na svoju stranu mudrace koji, rasvijetljeni milošću, prionuše uz kršćanstvo. U očima pogana dvostruko poraženi, zadobiše mučeničku krunu jer ih je Maksimin stavio na muke i pogubio. Ne mogavši slomiti Katarinu, Maksimin se razbjesnio i dao načiniti strašno mučilo: kotač s bodežima, koji će je sasjeći. No to se mučilo raspalo. Tada je mučenica odvedena izvan grada te joj je odrubljena glava.

Sveta Katarina zaštitnica je filozofa, teologa, branitelja vjere, nastavnika, studenata i izdavača knjiga. Zbog ljepote i čestitosti postala je uzorom i zaštitnicom djevojaka. Zaštitnica je bolesnika i bolnica od nesretnih slučajeva, osobito od pobačaja ili komplikacija tijekom poroda.

Od Naših sam baka čula poznatu izreku: ”Sveta Kata, snijeg za vrata”. E pa sveta Kato, nemoj pretjerati ove godine!

Neka Vas sve prati zagovor sv. Katarine Aleksandrijske!

Patricija Puhanić