OSNIVANJE ŽUPNE ZAJEDNICE OBITELJI

moja-obitelj

Bračno zajedništvo, utemeljeno u ljubavi i okrijepljeno sakramentom ženidbe temelj je na kojem se razvija i raste obitelj. Obitelj kao veliki Božji dar, obilježen Njegovim blagoslovom, mjesto je gdje se na najpotpuniji i najvelikodušniji način živi i uči zajedništvo, odgovornost, solidarnost, ljubav prema Bogu i čovjeku.

Suvremena katolička obitelj vapi za mirom, vremenom, odmorom i kvalitetnim druženjem između članova obitelji, ali i s drugima. A u tome se zapravo očituje duboka čežnja za Bogom, za smislom život, za otkrivanjem smisla na tisuće malih dnevnih žrtava.

I naša Župa želi dati svoj doprinos pastoralu obitelji i promicanju istinskih kršćanskih bračnih i obiteljskih vrijednosti. Još u mjesecu svibnju, upravo na Majčin dan, najavili smo pokretanje Župne zajednice obitelji u našoj župi. Ta ideja ide svome ostvarenju, prošle nedjelje na svim misama pozvali smo bračne parove na prvi susret, u ponedjeljak, 25. rujna, u 19.30 u dvorani “Emaus”.

Želja nam je jednom mjesečno, svakog zadnjeg ponedjeljka u mjesecu, okupljati bračne parove koji žele živjeti zajedništvo u Crkvi, konkretno u svojoj župi kao mjestu susreta, potpore i solidarnosti i mjestu gdje će se moći formirati za svetost vlastitu pozivu u braku i obitelji.

Mnogi bračni drugovi u problemima svoga bračnog i obiteljskog života, u odgajanju djece i drugim situacijama osjećaju se pomalo sami, Crkva zaručnike još nekako prati do vjenčanja kroz vjeronauk, i tečaj priprave za brak, ali nerijetko bračni drugovi svjedoče da im poslije vjenčanja, posebno u prvim godinama braka, nedostaje ozbiljnija potpora i pratnja Crkve, odnosno župne zajednice. Zato nas Crkva po svojim pastirima, posebno zadnjih godina na biskupskim sinodama o obitelji, potiče na zauzetiji pastoral braka i obitelji u našim župnim zajednicama. To je jedan od glavnih razloga da želimo pokrenuti jednu novu zajednicu u našoj župi koja, ako zaživi, može postati važan čimbenik i svjedočenju u promicanju svetosti bračnog i obiteljskog poziva, koji je danas ugrožen sa svih strana.

Tri su stupa na kojima želimo graditi Župnu zajednicu obitelji:

MOLITVA/DUHOVNOST – Prvi i najvažniji stup obiteljske zajednice je molitva, odnosno duhovni život. Važno je u obitelj vratiti molitvu, kao i produbljivati osobnu i obiteljsku duhovnost. Važno je također usmjeriti pogled prema Bogu i slušati što nam On ima poručiti te tražiti Njegovu volju.

FORMACIJA – Mnogo ulažemo u svoje stručno i profesionalno usavršavanje, pitanje je koliko bračni drugovi ulažu u svoj bračni i obiteljski život. Za bračne drugove je neophodno da uvijek učvršćuju svoj bračni poziv i svoju ljubav, da upoznaju nauk crkvenog Učiteljstva o obitelji i obogaćuju se iskustvima stručnih osoba i drugih bračnih parova.

DRUŽENJE/UMREŽAVANJE – Osobno upoznavanje i druženje, izgradnja međusobne solidarnosti, pomoć i podrška u teški i u lijepim trenucima života jedan je od važnih ciljeva obiteljske zajednice. Zajednica tako postaje mjestom razmjene iskustava te mjestom okrjepe i suživota s drugim obiteljima koje dijele slične ili iste vrjednote.

 

Najednostavnije rečeno, cilj osnivanja Župne zajednice obitelji je sljedeći:

RADOSNO ŽIVJETI U CRKVI I DRUŠTVU, SVJEDOČITI KRŠĆANSKI BRAK I OBITELJ TE PRUŽATI UZAJAMNU POTPORU U SUOČAVANJU S IZAZOVIMA SUVREMENOG NAČINA ŽIVOTA.

Dođite nam, dragi župljani, kako bismo zajedno potaknuli i širili zajedništvo obitelji i kršćanske vrjednote obiteljskog života!

fra Zoran

 pozivnica_bracnim_drugovima