GOSPA HODOČASNICA

istaknuta_kip3

Vjerujem da svi možemo reći da nam je sama Gospa poslala fra Zorana u našu župu. Svaki svećenik ima svoju karizmu i ljubav prema nečemu određenom… tako smo mogli slušati fra Ivana Mikića, koji je bio izvrstan teolog u razumijevanju i navještanju Božje Riječi, a sada imamo svećenika koji svim svojim srcem, djelom i riječima naviješta Majku Sina Božjega – kao Posrednicu svih milosti i Zagovornicu; to je naš fra Zoran. I nije slučajnost što smo hodočastili u Fatimu, što smo tamo bili tamo na prvu subotu u mjesecu srpnju. Hodajući prema svetištu rekao mi je svoju želju: „Kupiti ću kip Gospe Fatimske za našu župu koji ćemo blagosloviti na prvu subotu u kolovozu, te će taj kip ići po obiteljima naše župe.“ I bi tako. Sinoć, na prvu subotu u mjesecu kolovozu, u 18h izmolili smo krunicu i čin posvete Bezgrješnom Srcu Marijinom, a tada je uslijedila sv. misa pod kojom je fra Zoran blagoslovio kip. Vjerujem da nam je fra Zoran u svojoj nadahnutoj propovijedi prenio „duh Fatime“, svjedočenje o snazi zagovora Djevice Marije i posvete njezinu Bezgrješnom Srcu. Kip Gospe Fatimske već je sinoć otišao u prvu obitelj, u kojoj će biti tri dana, a tada ta obitelj kip nosi drugoj obitelji. Na taj način želi se vratiti zajedništvo u obitelj, da se okupe, osobito djeca, na zajedničku molitvu. A ima li išta ljepše od molitve svete krunice?
Poruka Gospe iz Fatime: “Molite krunicu svaki dan da biste izmolili mir svijetu i svršetak rata!“ Naša draga Gospa iz Fatime poručuje po maloj Luciji: ”Ja sam Gospa svete Krunice. Neka se krunica moli svaki dan!”
Naš predragi sveti papa, sveti Ivan Pavao II. je govorio: “Krunica je moja najdraža molitva. Mnogi znaci pokazuju kako i danas sveta Djevica želi upravo po toj molitvi ostvarivati onu majčinsku brigu kojoj je umirući Otkupitelj povjerio, u osobi ljubljenog učenika, sve sinove Crkve: ”Ženo! Evo ti sina!” (Iv 19, 26)
Pogledajmo vrijeme u kojemu živimo. Zaista možemo reći da nije lako. Ali nemojte čekati da bude najgore da sklopite svoje ruke i vapite Gospodinu. Muškarci, vi ste stup obitelji, sada je vrijeme za vašu molitvu. ‘Krist je trpio za vas i dao vam primjer da u svemu idete stopama njegovim’ (1. Petrova 2:21). Pa ipak, On treba biti uzor svima, naročito muškarcima.
Papa Ivan Pavao II. često je ponavljao svoj poziv na zajedničku molitvu krunice u obitelji. Mir proizlazi iz molitve krunice u obitelji – temeljne vrijednosti ljudskog društva – uz to obitelj raste u zajedništvu, spokoju I vjernosti evanđelju. Ako se čitava obitelj otvori ovome zajedništvu, krunica će je potpuno promijeniti.
Što više reći, nego pozvati sve vas da se otvorite Djevici Mariji, okupite svoje obitelji na zajedničku molitvu. Svi koji želite da kip Gospe Fatimske dođe u vašu obitelj, možete se prijaviti kod župnika, fra Zorana, od utorka, 8. kolovoza.

Mirjam Resler