ZAVRŠENI XIV. DANI FRANJEVAČKE KULTURE U NAŠICAMA

U marijanskom ozračju svibanjskih pobožnosti ostvaren je kolaž duhovno snažnih kulturno-znanstvenih i glazbeno-govornih sadržaja, među kojima je predstavljen “Zapisnik Franjevačkog samostana sv. Antuna u Našicama” (1821.-1842.), 3. knjiga – vrijedan, prilog proučavanju franjevaštva tijekom 19. st.

Ovogodišnji program Dana franjevačke kulture u Našicama započeo je humanitarnim koncertom duhovne glazbe “Maranatha” 7. svibnja, u suorganizaciji Humanitarne udruge „Dar dobrote“, Grada Našica i Franjevačkog samostana Našice i medijsko pokroviteljstvo Radija Našice, tijekom kojeg su u dvorani Doma kulture pred oduševljenom publikom nastupili: Zvonimir Kalić s pratećim sastavom Noel, slavljenički tim Doma molitve Slavonski Brod, VIS Damjan župe sv. Filipa i Jakova iz Vukovara te zbor Snaga Duha župe sv. Antuna Padovanskog iz Našica. Program su vodili našički framaši Terezija Umiljanović i Filip Zlosa.DFK zbor Snaga Duha

Predstavljanje latinsko-hrvatskog izdanja “Zapisnik Franjevačkog samostana sv. Antuna u Našicama” – knjiga III (1821.-1842.) bio je središnji događaj DFK u gradu i župi. Suorganizatori u ostvarenju ovog vrijednog projekta bili su: Hrvatski institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje – Hrvatskog instituta za povijest, Zavičajni muzej Našice, Franjevački samostan sv. Antuna Padovanskog u Našicama i Grad Našice. Nazočne su u gradskoj vijećnici pozdravili koordinatorica aktivnosti prof. Silvija Lučevnjak, ravnateljica ZMN u Našicama, a dobrodošlicu gostima izrazili su predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Josip Miletić te našički župnik i gvardijan Franjevačkog samostana fra Zoran Bibić. Knjigu su priredili znanstvenici Šime Demo, Maja Rupnik Matasović, Tamara Tvrtković i Mislav Gregl. Transkripciju, leksikon, dodatke i kazala napravio je Milan Vrbanus, stručni recenzenti su Vlasta Švoger i Mijo Korade, a lektorica Marija Pepelko. Zapisnik nasice-IIIKnjiga na 520 stranica donosi mnoge zanimljive podatke o našičkoj povijesti, o vremenskim prilikama, o političkim, vjerskim i društvenim događajima te predstavlja duh franjevačkog bratstva i vremena koje opisuje. Autori „Zapisnika Franjevačkog samostana u Našicama“ jednostavnim su stilom izražavanja ovjekovječili prizore iz samostanskog i bratskog života svoga doba, sitnice koje život znače: kišna i sunčana razdoblja, probuđenu nacionalnu svijest i osjećaj za hrvatski jezik, tabule za željene i neželjene premještaje, zanimljive doživljaje, složene odnose s grofovskom obitelji Pejačević, pamćenja dostojne osobe te vesele i tužne događaje koji Našicama daju prepoznatljiv pečat franjevačke duhovnosti i kulture življenja tezrcale značaj jednostavnih i skromnih pronositelja mira i dobra u ovom gradu i župi: „Budući da je godišnjica one kobne kazne potresom godine 1817., po trgu je služena javna pokornička molitva, jer su i inače dani prošnji, a zatim pjevana misa i nakon mise molitve s izlaganjem ciborija, kako bi se Bog ubuduće udostojao odvratiti taj bič od nas. Ovaj je mjesec svakodnevno kišilo, često čak i s tučom, no ipak s malom štetom, a dani nisu ljetni, nego jesenski, kao u studenom, naime, hladni, vlažni i škodljivi zdravlju…“ Zapisi našičkih franjevaca prikazuju samostanski, crkveni, kulturni i gospodarski život te imaju veliku vrijednost za upoznavanje vjerskog i društvenog vida povijesti grada, crkve i ljudi, među kojima nalazimo mnoge poznate i zaslužne osobe: pisce, prosvjetitelje, gospodarske i kulturne djelatnike. Vrijedan tim znanstvenika imao je hrabrosti i strpljivosti približiti suvremenim čitateljima zapise iz prošlosti, osobito našičkim osnovcima i srednjoškolcima, koji su s velikom pozornošću pratili predstavljanje knjige. DFK Zapisnik III.

Višednevna duhovna, kulturna i znanstvena manifestacija nastavljena je 14. svibnja predavanjem na temu “Kršćanske vrijednosti braka i obitelji danas”, koje je u pastoralnoj dvorani Emaus održao dr. sc. Vice John Batarelo, sociolog i aktivist udruge „Vigilare“ i inicijative „U ime obitelji“, uz voditelja Rudicu Čemea i KUD „Izvor“ iz D. Motičine; župni projekt susreta bračnih parova sažeto je izložila psihologinja Darija Salopek Žiha.
IMG_2225
DFK nastavljeni su 16. svibnja u Zavičajnom muzeju Našice predstavljanjem Zbornika radova znanstvenog skupa „Isidor Kršnjavi – veliki utemeljitelj“ Instituta za povijest umjetnosti i Hrvatskog instituta za povijest – povodom 90. obljetnice smrti Isidora Kršnjavoga, velikana hrvatske kulture i franjevačkog subrata). Program je vodila ravnateljica ZMN prof. Silvija Lučevnjak, a o Kršnjavom su govorili izdavači zbornika i njegovi urednici: ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest doktorica Jasna Turkalj, dr. Ivana Mance s Instituta za povijest umjetnosti te dr. Zlatko Matijević s Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.
Krsnjavi DFK
Program DFK 2017. završen je koncertom marijanskih pjesama u izvođenju crkvenog zbora i zbora HKD „Lisinski“ Našice u našičkoj župnoj crkvi nakon večernje svete mise, u duhu zajedništva, vjere, ljubavi i nade toliko potrebne svijetu u kojem živimo.

Marija Pepelko