HODOČAŠĆE U MARIJAĐUD

dav

U subotu, 13. svibnja, naša župa hodočastila je u svetište Marijađud. Pedesetak vjernika u pratnji fra Petera, krenulo je prema Gospi, svatko sa svojim nakanama i molitvama. Svetište Marijađud u našem kraju je poznato, i mnogi su tamo već hodočastili. Marijađud je mjesto udaljeno 25 kilometara južno od grada Pečuha.
Dojmovi nakon povratka hodočasnika mogu se svesti u jednu rečenicu: “Bilo je predivno i prekrasno!”
Na samom dolasku u Marijađud, vjernici su na prostoru oko svetišta izmolili krunicu, a zatim su u bazilici slavili sv. misu koju je predvodio fra Peter. Nakon mise imali su prilike čuti više o povijesti svetišta i štovanja Gospe Judske. Okolica svetišta izvanredno je povoljna za molitvu, tiho razmišljanje. Na mjestu srednjovjekovne sakristije podignuta je kapela Svetog Mihovila, koja, prema legendi, čuva ostatke benediktinske kapele iz 1006. godine. Godine 1860. poviše svetišta podignut je kip Žalosne Gospe, toga stoljeća izgrađena je Kalvarija, katoličko groblje, a iznad svega toga postavljen je jubilejski Križ u 1900. godini. Potkraj tridesetih godina dvadesetog stoljeća postavljaju se razni kipovi kao i oltar na otvorenom koji su danas spomenici kulture. U sklopu hodočašća posjetili su katedralu sv. Petra i Pavla u Pečuhu.

“Dok oko nas sve postaje neizvjesno, a često i u nama, Gospa od izvora, Utjeha žalosnih, pomaže nam odmoriti se, odahnuti makar dolazili samostalno, makar u većim ili manjim hodočasničkim grupama: Gospa će uvijek pomoći da nađemo smiraj u Isusu Kristu, taj nam mir, svijet koji nas okružuje, bio kako bogat, nikada ne može dati.” (http://www.mariagyud.hu/hr/)