Župnikova riječ uz blagdan Božića

mary-nativ1
Dragi vjernici, braćo i sestre u Kristu!

Gospodin je blizu! Približava se radosni blagdan Gospodinova dolaska u naš svijet. Veliki, neizmjerni i neobuhvatljivi Bog dao se zatvoriti u ograničenost i krhkost ljudske naravi. Radujemo se jer naš Bog nije neki daleki, nepoznati i strani Bog. On je Bog blizine, svojim utjelovljenjem htio je doći i biti blizu svakome čovjeku.

Kada se nalazimo u nekim teškim situacijama, spontano tražimo nekoga tko će nas razumjeti, tko će nam pomoći, tko će biti uz nas. Neke životne situacije su takve da nam je potrebna blizina drage osobe. Tada lakše možemo prebroditi i one najteže životne okolnosti. Svojim utjelovljenjem naš Bog svima nam govori: “Ne boj se! Nisi sam! Možeš računati na mene, jer sam se zato rodio i došao na svijet da nitko ne bude žalostan.”

Ako želimo istinski susresti i prihvatiti Isusa, treba se znati ozbiljno zamisliti. Otkada je postao čovjekom, ljudska povijest dobiva novi smisao. Isus svima daje priliku da ga prime u svoje srce, u svoje živote. Mnogi su to prepoznali i u vremenu došašća osjetili potrebu da sudjeluju na svetim misama zornicama koje nas pripravljaju da u budnosti vjere pohitimo ususret Gospodinu. Božićna ispovijed je isto tako lijepa prilika da se istinski pripremimo za Božić, osobito za one koji se odavno nisu pomirili s Bogom u sakramentu pomirenja – svete ispovijedi. Isusov poziv da ga dočekamo i primimo čista srca upravljen je svim ljudima dobre volje. Zato nemojmo upasti u zamku da puno svega materijalnog pripravimo za Božić, a da nam duša ostane nepomirena s Bogom.

Radost Isusove blizine neka vam bude snaga koja će vas nositi kroz cijelu godinu, osobito u trenucima umora i malodušnosti.

Sretan Božić, mir i dobro u novoj 2015. godini žele vam vaša braća franjevci i vaš župnik fra Zoran Bibić!