Obred primanja u postulaturu

U utorak 19. kolovoza u crkvi Uznesenja Marijina u Samoboru, trinaest kandidata svečano je primljeno u Postulaturu Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda te na taj način započeli s prvim stupnjem odgoja u franjevačkom redu. Obred primanja predvodio je provincijalni ministar fra Ilija Vrdoljak u nazočnosti fra Marina Grbešića, magistra postulanata, zatim starijih postulanata te ostale braće iz samostana i Zagreba.

Magister postulanata, fra Marin Grbešić, prozvao je kandidate nakon čega je svatko pojedinačno odgovorio: „Evo me!“. Nakon što su pred svima okupljenima izrazili svoju molbu za primanjem u franjevačku obitelj, fra Ilija Vrdoljak je postulantima podijelio Tau, kao znak primanja u bratstvo, kako bi kroz ovu godinu rasli u franjevačkoj duhovnosti, prihvatili prijelaz od svjetovnog na samostanski način života po primjeru sv. Franje Asiškog. U nadahnutom osvrtu na starozavjetno čitanje u kojem Bog poziva Samuela te Isusov poziv prvim apostolima, fra Ilija Vrdoljak poručio je postulantima da odvajanje od svijeta ne podrazumijeva samo odvajanje od vlastitog doma i svakodnevnice nego nastanak novog čovjeka u svojstvu novog Kristovog učenika. Provincijalni ministar je braću postulante pozvao na ustrajnost na njihovom daljnjem redovničkom putu. Kao što i priliči ovakvom događaju, bratska radost i druženje svih okupljenih nastavljena je u samostanskoj blagovaonici.

Postulanti Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda 2014./15. su: Marko Bagarić (Bukovica); Srećko Bekavac (Split); Ivica Berišić (Zagreb); Vinko Brković (Sotin); Marko Ćosić (Petrinja); Juraj Gelemanović (Zagreb); Ivan Ivanković (Našice); Antonio Kirin (Virovitica); Marko Munđar (Čakovec); Siniša Pucić (Rijeka); Filip Sedlar (Čakovec); Mato Topić (Čepin) i David Vrbanec (Čakovec).

(preuzeto s www.ofm.hr )