Prvi zavjeti na Trsatu

Običaj naše Provincije jest da ulazak u novicijat bude zatvoren za javnost, a završetak novicijata, to jest polaganje prvih privremenih zavjeta, da se svečanije proslavi u zajedništvu sa ostalom braćom i obiteljima zavjetovanika. Tako su ove godine, nakon jedne godine provedene u novicijatu Provincije svetih Ćirila i Metoda, sedmorica novaka položila zavjete u Redu Manje Braće. Kada su se ovogodišnji novaci u subotu, 30. kolovoza, obukli, njihova starija braća završila su svoju godinu kušnje te su mogli zavjetima potvrditi svoj ulazak u franjevački red.

Polaganje prvih zavjeta u svetištu Majke Milosti na Trsatu održalo se pod misom tog istoga dana, a misu je predvodio provincijal Provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak. Uz petoricu braće iz naše Provincije: fra Dane Bošnjak, fra Gabrijel Bošnjak, fra Ivica Janjić, fra Tomislav Kosar, fra David Sedlar, u novicijatu su bili i dva kandidata iz susjednih provincija: fra Dario Kaurin iz zadarske Provincije svetog Jeronima i fra Damjan Kern iz slovenske Provincije svetog Križa. Oni su svoje zavjete dali u ruke svojih provincijala, fra Andrije Bilokapića i fra Stane Zore.

 U obredu zavjetovanja stoji da se braća predaju svim srcem ovom Bratstvu da bi uz pomoć blažene Djevice Marije, svetog Franje i svih svetih te uz podršku i pomoć braće mogli ostvariti svoje posvećenje u službi Boga i Crkve. U tome im je fra Ilija na propovjedi zaželio svu sreću i puno ustrajnosti na putu koji nije lagan, ali se uz hrabrost i odvažnost može proći. Na propovjedi se fra Ilija još zahvalio svima koji su prisustvovali ovom slavlju, a posebno roditeljima zavjetovanika. Oni su, kako je rekao, svojim velikim odricanjem predali nesebično svoje sinove na službu Reda i Crkve te ih je pozvao da ih i dalje prate svojom roditeljskom ljubavlju i ustrajnom molitvom. Zahvalio je i fra Zoranu Bibiću, dosadašnjem magistru, koji je pratio novake do ovoga trenutka.

Zavjetima na siromaštvo, poslušnost i čistoću braća su krenula u svoj život jednim novim putem. Krenula su slijediti Krista po primjeru našeg serafskog oca svetog Franje i njegov zagovor neka ih prati u cijelom redovničkom životu, a posebno na daljnjem životnom i odgojnom putu koji je sada pred njima.

fra Vjeran Lazić (preuzeto s www.ofm.hr )