Biti kršćanin je „in“, biti kršćanin je „fora“

Duhovna obnova djelatnika tvrtke Pin trgovine Našice

Kada samo malo pogledamo oko sebe, pogotovo svoju djecu, vidimo kako vrijeme doslovce leti, žuri, dani se izmjenjuju jedan za drugim, mjeseci se spajaju, a godine prolaze. Tako bih opisao 15 godina od osnutka svoje tvrtke. Naime, ove godine se navršava 15 godina kako je otvorena knjižara Pin. Moj prvi i najvažniji motiv za otvaranje knjižare i ulazak u privatan posao bio je osigurati posao sebi i tadašnjoj djevojci, a današnjoj supruzi. Iako sam tada imao posao, bio sam silno nezadovoljan uvjetima rada, posebno odnosom vlasnika prema meni kao zaposleniku i tako sam odlučio pokrenuti vlastiti biznis. Nikada nisam sanjao da će jednoga dana u mojoj tvrtki raditi 19 djelatnika.

Razmišljajući nedugo o tome kako obilježiti naših 15 godina zajedničkog rada, odlučih – duhovnom obnovom za sve zaposlenike tvrtke Pin trgovine. Zašto duhovnom obnovom? Svoje sam poduzetništvo započeo molitvom Bogu i svih sam se ovih 15 godina u poslu vodio vjerom i pouzdanjem u Njega. Stoga prvo želim zahvaliti Njemu na svemu. Duhovna obnova bila je prava prilika za to. Kao što sam prije 15 godina na prvi dan otvorenja svoje knjižare prvo pozvao pokojnog fra Ivana Mikića na blagoslov i molitvu za naš posao, tako sam i sada, 15 godina poslije, odlučio pozvati jednog patera na duhovnu obnovu za sve nas.

Pozvali smo p. Zvonka Šeremeta iz Požeških Sesveta, koji je ove godine vodio večernje za Gospu Lurdsku u našoj župi. On ima iskustva s ovakvim obnovama, mnogo radi s bračnim parovima i činilo mi se zgodno pozvati ga. Uz dozvolu našeg župnika, duhovnu obnovu dogovorili smo još za vrijeme devetnice za blagdan Gospe Lurdske za 25. svibnja ove godine (naravno, nije nam smetalo što je to baš Dan mladosti…) Duhovna obnova podijeljenja je na 4 dijela: predavanje p. Zvonka, prilika za ispovijed, sveta misa za zaposlenike Pin trgovina i druženje uz večeru.

Tema predavanja bila je kako živjeti svoje kršćansko opredjeljenje na poslu, u obitelji, zapravo, u cijelom svom djelovanju. Iz svega rečenog izdvajam osnovnu poruku ove duhovne obnove, koja kaže da je biti kršćanin danas „IN“, moderno, a ne nazadno, zaostalo, iz srednjeg vijeka itd. – kako nas neki doživljavaju i svrstavaju. Pater Zvonko nam je naveo mnogo primjera iz obiteljskog i poslovnog života kako je biti kršćanin zaista lijepo i kako svoju vjeru treba svjedočiti ne samo u krugu obitelji, nego i na poslu, u svakodnevici življenja. Govorio je o tome kako treba biti poslušan i discipliniran radnik, ali i paziti na svoje dostojanstvo i kršćanska uvjerenja u svakoj prilici. Poslodavcima je objasnio kako biti poslodavac vođen vjerom u Boga, kako znati cijeniti rad i radnike, ne iskorištavati svoju vodeću poziciju, nego naprotiv biti ponizan i skroman, kako znati moliti, ali i zahvaliti Bogu, za poslovne uspjehe.

Na naše pitanje kako se ne bojati poslovnog sutra u ovo doba ekonomske krize koja potresa Europu, Hrvatsku, Našice; kako ne strahovati da ćemo sutra ostati bez posla i svoje egzistencije – odgovorio je vrlo jednostavno: Imajte vjere, molite se i uzdajte se u Božju providnost jer Bog nije napustio nikoga pa neće ni nas, budite otvoreni Bogu i uvijek će se naći neko rješenje i nemojmo se bojati odricanja. Sigurno je da nećemo ostati gladni, bez struje, vode, obrazovanja, a ako se zbog krize  moramo odreći nekih stvari na koje smo navikli, neće biti propast svijeta. Pogledajte naše stare u kakvim su uvjetima živjeli i radili pa su nas sve donijeli na svijet i darovali nam život. Tom smo porukom i poukom završili predavanje patera Zvonka.

Zatim smo imali priliku za ispovijed, a nakon toga uslijedila je sveta misa koju predvodio p. Zvonko na nakanu zahvale za poslovni uspjeh. Poslije mise imali smo zajedničku večeru u našem prostoru u Zoljanu, gdje smo se okrijepili u ugodnom raspoloženju i ozračju te uz razgovor, šale i ozbiljne teme završili susret s p. Zvonkom i našu prvu duhovnu obnovu. Komentari djelatnika bili su odlični i svi smo otišli svojim kućama duhovno osnaženi i spremniji za nove radne pobjede.

A  poslovna budućnost? Imajmo vjere i uzdajmo se u Božju providnost.

Rudica Čeme